BOEKEN


Zwarte golf

Kim Ghattas

ISBN: 9789041714787
Vertaald door Irene Paridaans en Joost Pollmann
Bindwijze: paperback
Rainbow nr: 1474
Prijs: € 12,00
272 pagina’s
Verschenen januari 2023

Het is bijna niet voor te stellen, maar soennitisch Saoedi-Arabië en sjiitisch Iran waren lange tijd bondgenoten. En toen brak in 1979 de Iraanse revolutie uit, werd de Heilige Moskee in Mekka belegerd en trok de Sovjet-Unie Afghanistan binnen. Saoedi-Arabië en Iran werden felle tegenstanders en exploiteerden religie in hun rivaliserende strijd. Het gevolg: sektarisch geweld, het ontstaan van groeperingen als Hezbollah, de 9/11-aanslagen en de opkomst van IS. Kim Ghattas beschrijft deze vlammende veertigjarige periode, waarbij de basis van het boek wordt gevormd door persoonlijke verhalen en legt hiermee de focus op de tot zwijgen gedoemde meerderheid die vooruitgang wil en vecht tegen de maatschappelijke duisternis sinds 1979.


‘Veel boeken over het Midden-Oosten worden geschreven van achter een bureau ergens in Europa of Amerika. Kim Ghattas groeide op in Libanon en was als BBC-journalist jarenlang overal bij. Tot aan je knieën in het bloed staan, noemen correspondenten dat. Je leest het er op iedere pagina aan af.’ Joris Luyendijk


Kim Ghattas

Kim Ghattas (1977) is journalist en schrijver. Ze werd geboren en getogen in Libanon en werkte twintig jaar lang als verslaggever over het Midden-Oosten voor de BBC, de Financial Times en de Volkskrant. In 2006 won ze een Emmy voor haar verslag van de oorlog in Libanon.