Zoeken
Anna Karenina
Dat Anna Karenina moeiteloos ‘de beste roman ooit’ genoemd kan worden, zullen velen beamen, maar het is vooral ook opvallend tijdloos.

Anna Karenina

Gepubliceerd op 23 mei, 2023 om 09:52, aangepast op 30 mei, 2023 om 16:53

Wij zijn ontzettend blij om deze klassieker in Rainbow te hebben, echt een boek dat iedereen moet lezen. Het is echter een dikke pil dus daar kan je wel wat aanmoediging bij gebruiken! Daarom hebben we de Anna Karenina leeschallenge bedacht. Je schaft zelf het boek aan of pakt een exemplaar uit je kast als je het al hebt staan, en je gebruikt onze bingokaart om je te helpen het boek uit te lezen. Zo lezen we samen, heb je het boek binnen no time uit en is het nog extra leuk ook! Lees je mee?

Anna, een mooie, intelligente en lieve vrouw zit gevangen in een huwelijk met de twintig jaar oudere Aleksej Karenin als ze verliefd wordt op de jonge officier graaf Vronski. Wanneer ze haar gezin voor hem verlaat, gaan gevoelens van schuld en schaamte haar leven steeds meer beheersen.

Anna Karenina is een grote en complexe roman, met veel personages en gebeurtenissen. Om je hoofd erbij te houden kan het helpen om tijdens het lezen na te denken over de volgende vragen:

  1. De eerste zin van Anna Karenina, ‘Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze’, kan op verschillende manier geïnterpreteerd worden. Wat denk jij dat Tolstoj hiermee bedoelde?
  2. Er zijn twee belangrijke verhaallijnen in Anna Karenina- een met Anna en Vronsky, de andere met Levin en Kitty. Deze twee lijnen lopen parallel voor het grootste deel van de roman, maar kruisen elkaar af en toe. Waar zijn deze kruispunten? Welk doel dienen ze in de roman als geheel?
  3. Anna en Oblonski zijn broer en zus, maar ze delen nog iets anders dan bloed: overspel. Waarom komt Oblonski weg met zijn overspel en Anna niet?
  4. Hoe gebruikt Tolstoj Anna Karenina als argument voor een bepaald soort ‘goed leven’? Wat voor soort levens geeft Tolstoj zijn goedkeuring, en welk bewijs krijgen we hiervan?
  5. Vind je dat Anna Karenina uiteindelijk een tragische roman of een hoopvolle roman is?

Deel vooral al je gedachten, meningen en ervaringen met ons en op je sociale media. De officiële hashtag van de challenge is #annakareninachallenge, dus vergeet niet om die bij al je posts te zetten.

Bingo kaart - Anna Karenina

 

Download: Bingokaart
Boeken
Leo Tolstoj - Anna Karenina
Leo Tolstoj

Anna zit gevangen in een huwelijk en wordt verliefd op een ander. Wanneer ze haar gezin voor hem verlaat, gaan gevoelens van schuld en schaamte haar leven steeds meer beheersen.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws