Zoeken
Overamstel Uitgevers office view
Over Rainbow

 

‘Try to be a rainbow in someone’s cloud’ – Maya Angelou

Lang geleden, begin jaren tachtig van de vorige eeuw,  maakte de oprichter van onze uitgeverij, Maarten Muntinga, een zeiltocht rond de wereld. Al weken speelde hij met de gedachte om bekende, reeds verschenen boeken in een goedkoop jasje uit te gaan geven, met in het achterhoofd de populaire Britse pocketuitgeverij Penguin. Maar een naam verzinnen was zo eenvoudig nog niet. Tot er opeens aan de horizon een grote felle regenboog verscheen, en je raadt het al: Rainbow, dát werd de naam.

‘Be your own rainbow’

In november 1983 was het zover: de eerste vier Rainbow pockets verschenen. Al snel waren de pockets in alle boekhandels en kiosken te vinden, herkenbaar aan de gele rug en de opvallende regenboog als logo. Rainbow werd daarmee een van de eerste merken in het Nederlandse boekenlandschap. De titelkeuze was eigenwijs en vooral vrouwelijke auteurs kregen veel ruimte in het fonds. De boeken van Alice Walker, Marion Bloem en Maryse Condé werden grote bestsellers in pocket.

‘When it rains, look for rainbows’

Na wat turbulente jaren met een pocketmarkt die onder druk kwam te staan, werd J.W. Groot (uitgever van De Harmonie) in 2012 eigenaar van de pocketreeks. Hij wilde het kwaliteitsfonds graag in stand houden. Toen Muntinga in 2016 afscheid nam van de uitgeverij werd de dagelijkse leiding overgenomen door Daniëlle Vermeulen.

In de jaren die volgden kregen de boeken een nieuwe frisse vormgeving – de gele rug was inmiddels wit geworden. Bestsellers als 1493 van Charles Mann, De wereld van gisteren van Stefan Zweig en Wild van Cheryl Strayed gingen tienduizenden keren over de toonbank.

‘My favourite color is rainbow’

Sinds juli 2022 is Rainbow onderdeel van Overamstel uitgevers. Net als bij de vorige eigenaar zijn we nog steeds zelfstandig en onafhankelijk blijven werken en zetten we de samenwerking voort met vele uitgeverijen in Nederland en België. Klassiekers, young adult, fictie, non-fictie, poëzie, bij Rainbow maken we boeken voor iedereen!

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws