BOEKEN


Radetzkymars

Joseph Roth

ISBN: 9789041715029
Vertaald door Els Snick
Bindwijze: paperback
Rainbow nr: 1483
Prijs: € 12,00
448 pagina’s
Verschenen maart 2023

In Radetzkymars beschrijft Roth de ondergang van de Habsburgse monarchie aan de hand van de geschiedenis van de familie Trotta. Het hoofdpersonage is Carl Joseph Trotta, de kleinzoon van de luitenant die tijdens de slag bij Solferino het leven van de keizer heeft gered en daar met geld en een adelijke titel voor beloond is. Deze heldendaad luidt tegelijkertijd het begin van het verval in, dat zich in de volgende twee generaties voltrekt. Schitterend schetst Roth hoe een wereld langzaam verdwijnt.

Voor vele lezers is het melancholische verlangen naar een ‘wereld van gisteren’, die overzichtelijk is en houvast biedt, herkenbaar


‘Net als in de Duitse Radetzkymars vloeit de taal bij Snick van de pagina.’ de Volkskrant


Joseph Roth

Joseph Roth (1894-1939), geboren in Brody vlakbij de Russische grens, werd in 1918, na de val van Oostenrijk-Hongarije, stateloos. De dubbelmonarchie was voor Joseph Roth het laatste overblijfsel van wat een ‘modern’ Europa had kunnen worden. Radetzkymars is het klassieke meesterwerk van de grote Joods-Oostenrijkse schrijver die Franz Joseph bleef liefhebben omdat hij Hitler verachtte.