BOEKEN


Mussolini

Hans Woller

ISBN: 9789041715173
Vertaald door Gerrit Bussink en Izaak Hilhorst
Bindwijze: paperback
Rainbow nr: 1487
Prijs: € 12,00
384 pagina’s
Verschenen april 2023

Benito Mussolini was een telg uit een rood nest. Hij groeide uit tot een van de voormannen van de Italiaanse socialistische partij. Maar na de Eerste Wereldoorlog koos hij een andere koers. Met zijn fascistische partij greep hij in 1922 de macht, waarna hij op genadeloze wijze zijn tegenstrevers uitschakelde. Tien duizenden socialisten en communisten werden opgesloten en gemarteld, verbannen of vermoord. De Italiaanse leider beschouwde het Romeinse volk als superieur, hij was racistisch en antisemitisch en stortte zijn land in de ene na de andere zinloze oorlog. Als grondlegger van het fascisme wordt zijn rol in de Europese geschiedenis veelal onderschat. Met deze biografie toont Hans Woller het ware gezicht van een meedogenloze leider.


‘Hans Woller rekent af met milde oordelen over fascist en dictator Benito Mussolini. (…) Mussolini. De eerste fascist heeft iets van Sebastian Haffners veel­geroemde Churchill-biografie.’ Trouw


Hans Woller

Hans Woller (1952) is auteur en historicus. Hij is als onderzoeker verbonden aan het Instituut voor Hedendaagse Geschiedenis in München. Hij was lange tijd hoofdredacteur van de Vierteljahrshefte für Zeitgeschichte.