Ontdek de wereld van Jac. P. Thijsse: 5 feitjes over de beroemde natuurkenner
In Nu ga ik er eens op uit laat Jac. P. Thijsse je meelezen in zijn eigen natuurdagboeken. Geen grote avonturen of verre reizen, maar intieme observaties van planten, dieren en landschappen tijdens zijn wandelingen rond Amsterdam en verder. Met oog voor detail en een aanstekelijke liefde voor buiten weet Thijsse zelfs het kleinste bloempje of de vlucht van een vogel bijzonder te maken. Zijn dagboeknotities ademen rust, verwondering en bewondering voor de natuur, en zijn stijl is nog altijd verrassend fris en persoonlijk.
Maar wie was Jac. P. Thijsse eigenlijk? Hier zetten we vijf leuke feitjes over deze natuurpionier voor je op een rij.
1. Thijsse was een van de eerste natuurbeschermers van Nederland
Lang voordat natuurbescherming vanzelfsprekend was, pleitte Thijsse voor het behoud van natuurgebieden. In 1905 stond hij aan de wieg van Natuurmonumenten, dat nog steeds opkomt voor bijzondere natuur in Nederland.
2. Als jonge onderwijzer in Amsterdam hield hij natuurdagboeken bij
Tijdens zijn jaren als onderwijzer in Amsterdam trok Thijsse er vaak op uit voor lange wandelingen. In zijn dagboeken legde hij niet zijn dagelijks leven vast, maar alles wat hij onderweg aan planten, dieren en landschappen tegenkwam.
3. Hij schreef teksten voor de beroemde Verkade-albums
De spaarplaatjesalbums van Verkade werden iconisch, mede dankzij Thijsse’s teksten. Met zijn toegankelijke, beeldende stijl bracht hij de natuur dichtbij voor kinderen én volwassenen.
4. Met zijn kennis als bioloog en gevoel voor taal bracht hij de natuur op poëtische wijze tot leven
Thijsse combineerde wetenschappelijke kennis met een groot gevoel voor taal. Zijn beschrijvingen zijn beeldend en warm, waardoor je als lezer de natuur bijna kunt ruiken en horen.
5. Hij kreeg zijn eigen heemtuin in Bloemendaal
Als eerbetoon werd Thijsse’s Hof in Bloemendaal aangelegd: een tuin vol inheemse Nederlandse planten. Een plek die laat zien hoe rijk en bijzonder onze eigen natuur is, precies zoals Thijsse het zag.