Zoeken
Beleef Het huis aan de gouden bocht in Amsterdam
Maak een tour door Amsterdam langs alle belangrijke locaties uit dit betoverende boek

Beleef Het huis aan de gouden bocht in Amsterdam

Gepubliceerd op 17 februari, 2022 om 12:41, aangepast op 31 mei, 2023 om 14:07

Het huis aan de gouden bocht is een betoverende roman die de Gouden Eeuw en de Amsterdamse bevolking op onvergetelijke wijze tot leven wekt. Waan je in het Amsterdam van 1686 en krijg in een inkijkje in de bevolking van die tijd. Nella Oortman trouwt met een vooraanstaand voc-koopman en woont vanaf dat moment aan de prestigieuze Herengracht, waar ze een bijzonder huwelijkscadeau krijgt: een manshoog poppenhuis. Vanaf dat moment vinden er steeds meer vreemde gebeurtenissen plaats.

Benieuwd waar dit bijzondere verhaal zich afspeelt? Wij nemen je mee langs alle belangrijke plekken uit het boek. 

DE OUDE KERK

Dit is waar Het huis aan de gouden bocht begint. Het oudste gebouw van Amsterdam, ooit een plek van plunderingen en vernieling, is nu een vredige, eenvoudige ruimte. Het dak is gemaakt van hout, het grootste middeleeuwse gewelf van Europa – en het is nog steeds beschilderd met katholieke iconen en stadsheiligen.

Een mysterieuze vrouw woont een begrafenis bij. Wie is zij, en wie wordt er begraven?

DE GOUDEN BOCHT

De jonge Petronella Oortman is pas getrouwd met Johannes Brandt en verhuist naar Amsterdam, waar ze zal wonen in een huis in het rijkste deel van de Herengracht: de gouden bocht. Dit is het stuk van de Herengracht tussen de Leidsestraat en de Vijzelstraat. Al snel komt ze erachter dat haar vrijgevochten schoonzus en haar bedienden hier de dienst uitmaken.

HET RIJKSMUSEUM

Nella krijgt van haar kersverse echtgenoot een bijzonder huwelijkscadeau: een manshoog poppenhuis. Het is net hun eigen herenhuis aan de gracht, maar dan in miniatuur. Dit poppenhuis bestaat echt en is te bewonderen in het Rijksmuseum (zaal 2.20). Het is wereldberoemd en was dan ook de inspiratie voor Jessie Burton om dit boek te schrijven.

DE KALVERSTRAAT

Het poppenhuis is nog leeg, dus Nella vraagt een miniatuurmaker uit de Kalverstraat om meubels uit haar eigen huis na te maken. Al snel krijgt ze het mooiste miniatuurwerk opgestuurd, maar de spullen lijken ook gebeurtenissen te voorspellen waar de miniatuurmaker niks vanaf kan weten. Wie is deze mysterieuze persoon?

HET BUSHUIS / OOST-INDISCH HUIS

Tot grote spijt van Nella is Johannes veel naar zijn werk, en heeft hij maar weinig aandacht voor zijn echtgenote. Het Oost-Indisch Huis was het hoofdkantoor van de Vereenigde Oostindische Compagnie. Dit is waar Johannes werkt, en waar Nella hem gaat zoeken. Bemanningen voor schepen werden hier bij elkaar gebracht en hun kaarten en archieven werden ook opgeslagen in de kamers. De grote vergaderzaal was de plek waar veel beslissingen werden genomen. Het was ook een wapenkamer, waar artillerie en wapens werden gebouwd voor de VOC.

HET SCHEEPSVAARTMUSEUM

Dit gebouw uit 1656 was vroeger het pakhuis van Amsterdam. Hier zouden de goederen van Johannes vanaf de zee de stad zijn binnengekomen. In 1650 liet het stadsbestuur drie nieuwe eilanden bouwen voor scheepswerven, pakhuizen en woningen. Het pakhuis bevatte kanonnen, zeilen, vlaggen en zeiluitrusting voor de oorlogsvloot, en de gewelfde kelders bevatten tot 40.000 liter regenwater om de schepen van drinkwater te voorzien. Over het water kun je naar de oostelijke eilanden gaan, waar het persoonlijke pakhuis van Johannes was.

HET STADHUIS

Nu het Koninklijk Paleis op de Dam. Vroeger was dit het stadhuis, ingehuldigd in 1655. Dit is waar Frans Meermans werkt en waar Johannes wordt opgesloten nadat hij is opgepakt.

Boeken
Jessie Burton - Het huis aan de Gouden Bocht
Jessie Burton

Amsterdam, 1686. Wanneer Nella Oortman van haar echtgenoot, een vooraanstaand VOC-koopman, een poppenhuis cadeau krijgt, vinden er steeds meer vreemde gebeurtenissen plaats.

Meer actueel
Back to school: 8x lezen voor je lijst

Back to school: 8x lezen voor je lijst

De zomervakantie is weer voorbij en het is tijd om terug naar school te gaan. Dit zijn de leukste boeken om te lezen voor je lijst!

Lees meer »

Lees de brief van Lara Jean aan Peter Kavinsky

Lees de brief van Lara Jean aan Peter Kavinsky

Deze maand verscheen Aan alle jongens van wie ik hield in Rainbow, bekend van de Netflix-film To All The Boys I’ve Loved Before!

Lees meer »

Zo kom je tot rust en herwin je je energie

Zo kom je tot rust en herwin je je energie

Veel mensen staan de hele dag áán. Ze ademen te snel en verbruiken daarmee onnodig veel energie. Kun jij goed ontspannen?

Lees meer »

Piranesi Reading Guide

Piranesi Reading Guide

Onlangs verscheen Piranesi van Susanna Clarke in Rainbow. Een bijzonder en intrigerend boek, dat best uitdagend kan zijn om te lezen. We helpen je een stukje op weg met een reading guide!

Lees meer »

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws