Zoeken
Beleef Het huis aan de gouden bocht in Amsterdam
Maak een tour door Amsterdam langs alle belangrijke locaties uit dit betoverende boek

Beleef Het huis aan de gouden bocht in Amsterdam

Gepubliceerd op 17 februari, 2022 om 12:41, aangepast op 31 mei, 2023 om 14:07

Het huis aan de gouden bocht is een betoverende roman die de Gouden Eeuw en de Amsterdamse bevolking op onvergetelijke wijze tot leven wekt. Waan je in het Amsterdam van 1686 en krijg in een inkijkje in de bevolking van die tijd. Nella Oortman trouwt met een vooraanstaand voc-koopman en woont vanaf dat moment aan de prestigieuze Herengracht, waar ze een bijzonder huwelijkscadeau krijgt: een manshoog poppenhuis. Vanaf dat moment vinden er steeds meer vreemde gebeurtenissen plaats.

Benieuwd waar dit bijzondere verhaal zich afspeelt? Wij nemen je mee langs alle belangrijke plekken uit het boek. 

DE OUDE KERK

Dit is waar Het huis aan de gouden bocht begint. Het oudste gebouw van Amsterdam, ooit een plek van plunderingen en vernieling, is nu een vredige, eenvoudige ruimte. Het dak is gemaakt van hout, het grootste middeleeuwse gewelf van Europa – en het is nog steeds beschilderd met katholieke iconen en stadsheiligen.

Een mysterieuze vrouw woont een begrafenis bij. Wie is zij, en wie wordt er begraven?

DE GOUDEN BOCHT

De jonge Petronella Oortman is pas getrouwd met Johannes Brandt en verhuist naar Amsterdam, waar ze zal wonen in een huis in het rijkste deel van de Herengracht: de gouden bocht. Dit is het stuk van de Herengracht tussen de Leidsestraat en de Vijzelstraat. Al snel komt ze erachter dat haar vrijgevochten schoonzus en haar bedienden hier de dienst uitmaken.

HET RIJKSMUSEUM

Nella krijgt van haar kersverse echtgenoot een bijzonder huwelijkscadeau: een manshoog poppenhuis. Het is net hun eigen herenhuis aan de gracht, maar dan in miniatuur. Dit poppenhuis bestaat echt en is te bewonderen in het Rijksmuseum (zaal 2.20). Het is wereldberoemd en was dan ook de inspiratie voor Jessie Burton om dit boek te schrijven.

DE KALVERSTRAAT

Het poppenhuis is nog leeg, dus Nella vraagt een miniatuurmaker uit de Kalverstraat om meubels uit haar eigen huis na te maken. Al snel krijgt ze het mooiste miniatuurwerk opgestuurd, maar de spullen lijken ook gebeurtenissen te voorspellen waar de miniatuurmaker niks vanaf kan weten. Wie is deze mysterieuze persoon?

HET BUSHUIS / OOST-INDISCH HUIS

Tot grote spijt van Nella is Johannes veel naar zijn werk, en heeft hij maar weinig aandacht voor zijn echtgenote. Het Oost-Indisch Huis was het hoofdkantoor van de Vereenigde Oostindische Compagnie. Dit is waar Johannes werkt, en waar Nella hem gaat zoeken. Bemanningen voor schepen werden hier bij elkaar gebracht en hun kaarten en archieven werden ook opgeslagen in de kamers. De grote vergaderzaal was de plek waar veel beslissingen werden genomen. Het was ook een wapenkamer, waar artillerie en wapens werden gebouwd voor de VOC.

HET SCHEEPSVAARTMUSEUM

Dit gebouw uit 1656 was vroeger het pakhuis van Amsterdam. Hier zouden de goederen van Johannes vanaf de zee de stad zijn binnengekomen. In 1650 liet het stadsbestuur drie nieuwe eilanden bouwen voor scheepswerven, pakhuizen en woningen. Het pakhuis bevatte kanonnen, zeilen, vlaggen en zeiluitrusting voor de oorlogsvloot, en de gewelfde kelders bevatten tot 40.000 liter regenwater om de schepen van drinkwater te voorzien. Over het water kun je naar de oostelijke eilanden gaan, waar het persoonlijke pakhuis van Johannes was.

HET STADHUIS

Nu het Koninklijk Paleis op de Dam. Vroeger was dit het stadhuis, ingehuldigd in 1655. Dit is waar Frans Meermans werkt en waar Johannes wordt opgesloten nadat hij is opgepakt.

Boeken
Jessie Burton - Het huis aan de Gouden Bocht
Jessie Burton

Amsterdam, 1686. Wanneer Nella Oortman van haar echtgenoot, een vooraanstaand VOC-koopman, een poppenhuis cadeau krijgt, vinden er steeds meer vreemde gebeurtenissen plaats.

Meer actueel
Zo geef je zin aan je leven in een wereld die geobsedeerd is door geluk

Zo geef je zin aan je leven in een wereld die geobsedeerd is door geluk

In De kracht van betekenis stelt Emily Esfahani Smith dat we het verkeerde doel hebben nagejaagd. Niet geluk, maar betekenis maakt het leven de moeite waard. 

Lees meer »

Ontdek de magische wereld van Caraval

Ontdek de magische wereld van Caraval

Caraval, het betoverende debuut van Stephanie Garber, zitt vol romantiek, intriges en spannende twists & turns. Lees nu alvast een fragment!

Lees meer »

Mijn zusje is een seriemoordenaar

Mijn zusje is een seriemoordenaar

Wat zou jij doen als je erachter kwam dat je zusje een seriemoordenaar is?

Lees meer »

Rainbow najaar 2023: de nieuwe catalogus

Rainbow najaar 2023: de nieuwe catalogus

Onze nieuwe catalogus is er! Kijk snel wat dit najaar voor nieuwe boeken te bieden heeft. 

Lees meer »

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws