Zoeken
6 tips om je goede voornemens vol te houden
Het nieuwe jaar geeft altijd frisse moed om gezonder te leven, maar de juiste keuzes maken en die ook volhouden is knap lastig.

6 tips om je goede voornemens vol te houden

Gepubliceerd op 30 januari, 2023 om 12:10, aangepast op 30 mei, 2023 om 12:21

Rangan Chatterjee laat met zijn boek Voel je beter in 5 zien dat dit ook heel eenvoudig kan zijn. Hij bedacht een simpel stappenplan waardoor je met minimale inspanningen een duurzame gezonde leefstijl ontwikkelt.

Inmiddels is januari is alweer bijna voorbij, dus hoe staat het met jouw goede voornemens? We hebben allemaal wel eens tijdelijke veranderingen in ons leven doorgevoerd. Maar hoe kun
je zorgen dat je veranderingen op de lange termijn kunt volhouden? Dit zijn de zes tips van Dr. Chatterjee.

 

1. BEGIN MAKKELIJK

 

Het komt er in de eerste plaats op aan dat je begint met miniroutines van slechts 5 minuten. Psycholoog B.J. Fogg vertelt als fraai voorbeeld hoe hij zichzelf ertoe bracht om elke dag zijn tanden te flossen: hij begon gewoon met het flossen van één tand. Daarmee werd flossen een minimale inspanning, die minimale wilskracht en motivatie vereiste. En wat gebeurde er? Toen hij toch bezig was, vond hij dat hij net zo goed nóg een tand kon flossen. En nog eentje. En nog eentje. Na een maand merkte hij dat hij automatisch zijn hele gebit floste, tweemaal per dag. Het was een nieuwe routine geworden. Hoe makkelijker het gewenste gedrag, hoe minder motivatie je ervoor hoeft op te brengen. Dat is belangrijk, want motivatie gaat met ups en downs. Een miniroutine vergt minimale moeite om uit te voeren, maar heeft al snel maximaal effect op je gezondheid.

 

2. KOPPEL NIEUWE ROUTINES AAN BESTAANDE GEWOONTES

 

Dit is nog zo’n handige truc om jezelf nieuwe gezonde gedragsgewoontes eigen te maken. Alle onderzoekers op het gebied van gedragsverandering adviseren om nieuwe routines te koppelen aan bestaande gewoontes. Laten we als voorbeeld weer het flossen nemen. Fogg stelde zichzelf een nieuwe gedragsregel: ‘Na het tandenpoetsen ga ik één tand flossen.’ Hij koppelde zijn actie gewoon vast aan gedrag dat al jaren volautomatisch gaat: tandenpoetsen. Ik raad je dan ook aan je nieuwe gedrag te koppelen aan je bestaande gewoontes. Onze dag is al druk genoeg; op deze manier verlies je geen tijd aan het inpassen van nieuwe dagelijkse routines en is het eenvoudiger om jezelf een nieuwe routine eigen te maken.

 

3. VOLG JE EIGEN RITME

 

Het is ook goed om je miniroutines van tevoren in je dag te passen. Iedereen heeft een natuurlijk bioritme en op sommige momenten heb je meer zin in bepaalde dingen dan op andere. Je kunt bijvoorbeeld een nieuwe routine koppelen aan de ‘overgang’ van je stressvolle werkdag naar je ontspannende thuissituatie. Je komt je huis binnen in je werkkleren, trekt een lekker joggingpak aan en doet eerst 5 minuten yoga om lichamelijk en geestelijk te ontspannen voordat je ook maar íéts anders gaat doen (zoals 20 minuten zinloos scrollen door Instagram!). Je kunt ook het moment vlak voor je onbtijt benutten, of voordat je gaat slapen.

 

4. PAS JE OMGEVING AAN

 

Het is een feit dat wij mensen sterk worden beïnvloed door onze omgeving. Met kleine aanpassingen in je omgeving maak je nog meer vorderingen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende tips en trucs.

 

IN DE KEUKEN

 

IN DE SLAAPKAMER

 

OP JE TELEFOON

 

5. GEEF JEZELF EEN PEPTALK

 

Veel mensen schelden en mopperen elke dag op zichzelf. Met een paar kleine aanpassingen in de manier waarop we onszelf toespreken, voelen we ons veel prettiger en zullen we beter functioneren.

 

6. VIER JE SUCCES

 

We denken vaak dat we ons succes pas mogen vieren als we ons einddoel bereikt hebben. Maar als we alleen maar trots op onszelf mogen zijn aan het eind van de route en niet al onderweg, ondermijnen we ons eigen succes. Gezond zijn is niet een doel in de verte, dat je ooit hoopt te bereiken; gezondheid is een kwestie van actie. En elke keer dat je iets doet voor je gezondheid, bén je al de persoon die je wilt zijn.

Boeken
Rangan Chatterjee - Voel je beter in 5
Rangan Chatterjee

Je dagelijkse plan voor een leven lang fit: 5 minutentips voor beter slapen, gewichtsverlies en meer bewegen

Meer actueel
Verhalen om te ontspannen

Verhalen om te ontspannen

Kathryn Nicolai schreef verhalen die inzoomen op momenten van klein geluk. Een winterwandeling door pas gevallen sneeuw, een toevallige ontmoeting met een oude vriend of een boek lezen bij de open haard met de poes op je schoot. Slaap lekker.

Lees meer »

Quiz: hoe goed ken je deze populaire boeken?

Quiz: hoe goed ken je deze populaire boeken?

Tijdloze klassiekers, spannende thrillers, ontroerende liefdesverhalen en aangrijpende geschiedenissen: er zijn talloze boeken die onze harten hebben veroverd. Maar hoe goed herinner je je sommige van deze populaire verhalen echt? Het is tijd om je kennis op de proef te stellen met deze boekenquiz!

Lees meer »

Bekend van #booktok: deze boeken gaan nu viral op TikTok

Bekend van #booktok: deze boeken gaan nu viral op TikTok

Benieuwd naar de laatste TikTok hype? Van deze boeken kunnen jongeren geen genoeg krijgen. 

Lees meer »

Zo kom je tot rust en herwin je je energie

Zo kom je tot rust en herwin je je energie

Veel mensen staan de hele dag áán. Ze ademen te snel en verbruiken daarmee onnodig veel energie. Kun jij goed ontspannen?

Lees meer »

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws