Zoeken
De klassieker van Oscar Wilde die iedereen gelezen moet hebben
De enige roman van Oscar Wilde, over het verlangen naar de eeuwige jeugd, is een klassieker van formaat.

De klassieker van Oscar Wilde die iedereen gelezen moet hebben

Gepubliceerd op 5 juni, 2023 om 16:06, aangepast op 7 juni, 2023 om 09:33

Staat Het portret van Dorian Gray al tijden bij jou op de TBR, maar vind je het te intimiderend om op te pakken? Geen zorgen, we've got your back! Dit meesterwerk is een absolute must-read, maar we begrijpen dat het best een uitdaging kan zijn. Daarom hebben we deze reading guide samengesteld om je een handje te helpen. We zullen je meenemen in de historische context waarin dit boek is geschreven, en belangrijke thema's en personages doornemen. Dus, maak je klaar om te duiken in de betoverende wereld van Dorian Gray en ontdek waarom dit boek een tijdloze favoriet is geworden. Laten we beginnen!

Bio auteur

Oscar Wilde (1854-1900) was een Ierse toneelschrijver en auteur. Hij werd bekend door zijn rol in de esthetische en decadente beweging, en werd gezien als een van de meest succesvolle toneelschrijvers van het Victoriaanse tijdperk. Het portret van Dorian Gray is zijn enige gepubliceerde roman. Het was bij verschijnen direct een ‘succès de scandale’ en werd gezien als immoreel en verderfelijk vanwege de impliciete homo-erotiek.

Plot

Dorian Gray, een rijke, beeldschone jongeman in Londen spendeert zijn tijd aan decadente diners en theatervoorstellingen. Als hij het portret ziet dat een vriend van hem heeft gemaakt, ontstaat het onnatuurlijke verlangen altijd zo knap te blijven, terwijl het schilderij in zijn plaats veroudert. Terwijl Gray door het leven gaat als het toonbeeld van serene schoonheid, verschijnen op het veilig weggestopte portret mysterieuze tekens van aftakeling: de jonge god verandert langzaam in een duivel.

Belangrijke personages

Context

Homoseksualiteit

Er zit geen expliciete homoseksualiteit in de editie van Het portret van Dorian Gray die de meeste mensen lezen. Er is echter uitgebreide homo-erotiek en impliciete of gesuggereerde homoseksuele activiteit. Lord Henry Wotton en kunstenaar Basil Hallward zijn zeer onder de indruk van de schoonheid van Dorian en er heerst een sfeer van bezitterigheid onder de mannen.

Homoseksualiteit speelde ook een grote rol in het leven van Wilde. Hij had dan een relatie met de jongere dichter, Lord Alfred Douglas, in een tijd dat homeseksualiteit nog als misdrijf werd beschouwd. Wilde werd hiervoor gearresteerd en twee jaar achter de tralies gezet.

Invloeden

Voor dit boek put Oscar Wilde uit elementen van verschillende soorten fantastische literatuur, een genre dat elementen uit het bovennatuurlijke bevat. Dorians wens om jong te blijven komt op onverklaarbare wijze uit. Het schilderij verandert, maar Dorian niet.

Ook gotische literatuur diende als inspiratie, een genre dat de duistere kant van de romantische beweging in de literatuur blootlegde. Waar de romantiek het goede zag in emotie, toonde de gotische literatuur het gevaar van overmatige hartstocht en irrationaliteit. Wilde paste de gotische technieken aan voor filosofische en kritische doeleinden.

De esthetische beweging

De 19e eeuw was een praktische, zakelijke tijd. Net na het midden van de eeuw ontstond de esthetische beweging, die geloofde in "kunst omwille van de kunst." Voor de esthetiek was schoonheid op zich voldoende. Wilde werd sterk beïnvloed door deze beweging en verwerkte de filosofie in zijn roman, terwijl hij er ook kritiek op leverde.

Thema’s

Symbolen

Boeken
Oscar Wilde - Het portret van Dorian Gray
Oscar Wilde

'Wilde was een groot schrijver.' Stephen Fry

Meer actueel
Rainbow zomeractie: 16 titels nu maar €6,95!

Rainbow zomeractie: 16 titels nu maar €6,95!

Elke zomer heeft een verhaal! Haal de leukste Rainbows nu voor een prikje in huis.

Lees meer »

Lees de brief van Lara Jean aan Peter Kavinsky

Lees de brief van Lara Jean aan Peter Kavinsky

Deze maand verscheen Aan alle jongens van wie ik hield in Rainbow, bekend van de Netflix-film To All The Boys I’ve Loved Before!

Lees meer »

7 boeken om deze herfst te lezen

7 boeken om deze herfst te lezen

De perfecte boeken om deze herfst mee op de bank te kruipen!

Lees meer »

Nieuw in Rainbow - september 2023

Nieuw in Rainbow - september 2023

Er zijn weer nieuwe boeken! Kijk snel wat er deze maand in Rainbow verschijnt.

Lees meer »

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws