NIEUWS

Van Columbus tot Springsteen: Amerika in 4 boeken

Al het nieuws in Amerika houdt ons het afgelopen jaar flink in zijn greep: de dood van George Floyd in mei en de daaropvolgende protesten, de presidentsverkiezingen in november en nu de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw. Hoe zit dit land in elkaar en waarom is het toch zo verdeeld? Lees deze vier boeken om Amerika echt te begrijpen, van het begin tot aan de dag van vandaag.


1491: de ontdekking van precolumbiaans Amerika
Charles C. Mann

In 1491 woonden er misschien wel meer mensen in Amerika dan in Europa. Grote steden als Tenochtitlán hadden stromend water en bezaten prachtige botanische tuinen. De Inca’s hadden het grootste rijk in de wereld opgebouwd, groter dan de Ming-dynastie of het Ottomaanse Rijk.

Totdat de Europeanen met hun geweld en ziektes hier een einde aan maakten. 1491 maakt voor eens en voor altijd duidelijk dat de geschiedenis van Amerika zeker niet begint met Columbus, die in 1492 voet aan wal zette.


1493: Hoe de wereld zich ontwikkelde na de ontdekking van Amerika
Charles C. Mann

Van een volstrekt geïsoleerd werelddeel werd Amerika, na de ontdekking door Columbus, een continent dat in een mum van tijd verbinding had met alle uithoeken van de aarde. De ontdekkingsreizen zorgden voor contacten tussen ecosystemen en samenlevingen die miljoenen jaren van elkaar gescheiden waren geweest. Charles Mann beschrijft de belangrijkste biologische gebeurtenis sinds het uitsterven van de dinosauriërs op meeslepende wijze.

Benieuwd? Klik hier voor een leesfragment!


The hate u give
Angie Thomas

The hate u give is een onmisbaar boek voor iedereen die het racismeprobleem in Amerika echt wil begrijpen. Starr Carter woont in een armoedige, zwarte buurt, maar gaat naar een dure witte school. De balans die Starr tussen deze werelden heeft gevonden, wordt overhoop gehaald als haar beste vriend Khalil voor haar ogen wordt doodgeschoten door een politieagent, onschuldig. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid, overleven in de twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

Benieuwd? Klik hier voor een leesfragment!


Born to run
Bruce Springsteen

Volgens oud-president Barack Obama draagt de muziek van Bruce Springsteen de Amerikaanse waarden in zich. “The Boss maakt muziek van ons Amerika, de realiteit van wie we zijn en de mijmering van wie we willen zijn”, aldus Obama. In Born to run vertelt Springsteen met ontwapenende openhartigheid voor het eerst over de persoonlijke problemen die zijn beste werk hebben geïnspireerd en laat hij zien waarom de song Born to Run veel meer over hem vertelt dan tot nu toe werd aangenomen. De magie die zijn songteksten zo bijzonder maakt, spat ook van elke pagina van dit boek af. Een buitengewoon openhartige autobiografie.