NIEUWS

Stille kracht: een gids voor introverte kinderen en hun ouders


Toen Susan Cain zelf jong was werd haar vaak gevraagd waarom ze toch zo stil was. Ze deed zich daarom jarenlang voor als extravert – dat was immers de norm – totdat ze inzag dat haar kracht juist lag in haar scherpe observaties, luisterende oor en rustige karakter. Sindsdien wil Cain ‘stille types’ het gevoel bezorgen dat ze overal zichzelf kunnen zijn – op school en in de samenleving in het algemeen. Eerder schreef ze de bestseller Stil en Stille kracht is een versie voor jongeren en hun ouders. In dit boek zal ze het hebben over de manier waarop introverte mensen omgaan met de mensen om hen heen, zoals vrienden, familieleden en leraren. Maar ook over hoe ze hun interesses en hobby’s uitleven en over omgaan met jezelf, als individu. Cain hoopt dat je met behulp van dit boek zult leren om jezelf te accepteren en te waarderen, – gewoon zoals je bent. De wereld heeft jou nodig, en er bestaan heel veel manieren om te zorgen dat jouw stille manier van doen iets groots tot stand brengt. Beschouw dit boek als een leidraad. Het zal je niet leren hoe je jezelf in iemand anders verandert. Maar het zal je wel leren om gebruik te maken van de geweldige eigenschappen en vaardigheden die je al bezit. En dan… kijk maar uit, wereld!

Weet je nog niet helemaal zeker waar jij je bevindt op het spectrum tussen introvert en extravert? Je kunt jezelf hier testen!

Deel 1: school

 

De middelbareschooltijd is de moeilijkste periode om introvert te zijn, want met honderden kinderen op elkaar gepakt in één gebouw lijkt het soms alsof je alleen respect en vrienden kunt krijgen door uitbundig en zichtbaar te zijn. Maar er zijn ontzettend veel andere goede eigenschappen die je kunt hebben, zoals het vermogen om je sterk op onderwerpen en activiteiten te concentreren en het talent om meelevend en geduldig te luisteren. Dat zijn twee ‘superkrachten’ die introverte mensen bezitten. Kanaliseer ze, vind je passies en jaag ze met heel je hart na. Dan zul je niet alleen overleven, maar ook opbloeien.

Soms is het logisch dat de stress en dramatiek van de schooldag je te veel wordt. Maar het is mogelijk om daarboven uit te stijgen met een ongeschonden binnenwereld. Hier zijn een paar handige tips die je altijd kunt raadplegen.

 

Begrijp je eigen behoeften

De drukke schoolomgeving is vaak uitputtend voor introverte leerlingen. Erken dat jij en je omgeving soms slecht op elkaar afgestemd zijn, maar laat je daardoor niet weerhouden om jezelf te blijven. Zoek rustmomenten en rustplaatsen om je accu weer op te laden. En als je liever met een of twee vrienden of vriendinnen tegelijk optrekt dan met een hele groep, is dat prima! Het kan een hele opluchting zijn om mensen te vinden die dingen net als jij ervaren, of die gewoon snappen hoe jij ze beleeft.

 

Bepaal het beste instapmoment in een discussie

Wat is het prettigste moment om je steentje bij te dragen? Ontwikkel een strategie om mee te discussiëren die voor jou het makkelijkst is. In plaats van als eerste te spreken, borduur je misschien liever voort op een opmerking van een andere leerling of vul je die aan. Misschien vind je het leuk om weloverwogen vragen te stellen of voor advocaat van de duivel te spelen. Kies een rol die jij natuurlijk vindt aanvoelen.

 

Stil, maar niet zwijgzaam

Je hoeft niet anderen in de rede te vallen of steeds het hoogste woord te hebben, maar zeg wel wat je denkt op een manier die voor jou goed voelt. Voer bijvoorbeeld gesprekken onder vier ogen met belangrijke leden van je groep. (Het kan extra effectief zijn om die gesprekken vóór de bijeenkomst te voeren.) Of gebruik schriftelijke mededelingen als alternatief voor het toespreken van een grote groep. Schrijf een groepsmail of start een berichtenketen, zodat je je mening kunt geven zonder dat je de druk voelt om alles meteen perfect te zeggen. Sommige leraren zetten een internetforum op, waar leerlingen over ideeën kunnen debatteren, feedback kunnen geven of hun cijfers kunnen vermelden. (Als jouw leraar dat nog niet heeft gedaan, kun je dat misschien voorstellen.)

 

Deel 2: Sociaal doen

 

Als je moeite hebt om vrienden te maken, geeft dat niet. Het kost tijd om de juiste vrienden te maken, het soort dat je zal steunen en waarderen. Er bestaat geen simpel trucje om een trouwe, toegewijde vriend of vriendin te vinden. Het allerbelangrijkste is om je geest en je hart open te stellen. Je nieuwe beste vriend of vriendin kan dat stille nieuwe kind in de hoek zijn, of dat lawaaiige en populaire kind dat in de schoolkantine op tafel klimt. En jij, met je belangstelling voor diepgaande gesprekken onder vier ogen en je bereidheid om aandachtig te luisteren, zou voor elk van beiden een zeer waardevolle vriend of vriendin kunnen zijn.

 

Blijf jezelf

Probeer niet iemand te zijn die je niet bent om indruk te maken. Een echte vriend of vriendin waardeert je zoals je bent. ‘Doe niet alsof je extravert bent om vrienden te maken,’ adviseert Rara, een introverte vrouw. ‘Eén goede vriend of vriendin is veel meer waard dan een heleboel kennissen. Ook al ben je daardoor soms alleen, dat is beter dan onecht zijn in gezelschap.’ Ga intussen op zoek naar vrienden die je ware ik naar boven halen – je melige kant, je ongeremde kant, je aanstellerige kant. Daaraan merk je dat je helemaal ‘thuis’ bent.

 

Stel vragen

Luisteren is een van je superkrachten, dus gebruik die kracht wanneer je nieuwe mensen ontmoet door ze vragen te stellen. Vraag door over dingen om duidelijk te maken dat je goed hebt geluisterd. Zo kom je snel veel over iemand te weten en bovendien hoef je zelf even niets te zeggen terwijl die ander zijn of haar verhaal vertelt. (Let er wel op dat het gesprek geen eenzijdig interview wordt. Mensen willen ook iets over jou te weten komen.)

 

Bewaak je privacy

Stel je profielen op sociale media in op ‘privé’, zodat alleen jij en je vrienden ze kunnen zien. Dat is niet alleen veiliger, het stelt je ook in staat om internet op een prettiger schaal te ervaren. Als je in de echte wereld een voorkeur hebt voor kleinere groepjes, kun je je vriendenkring op Instagram
en Facebook ook maar beter klein houden.

 

Deel 3: Hobby’s

 

Een van de belangrijkste superkrachten van introverte mensen is het vermogen om je helemaal op een project te storten en je er langdurig op te concentreren. Gecombineerd met je creatieve gedrevenheid kan dat tot indrukwekkende resultaten leiden en je meevoeren over onverwachte en ontzettend mooie paden. Je kunt de resultaten van je uitstapjes achter slot en grendel bewaren of  ze wereldkundig maken. Maar het zal hoe dan ook erg bevredigend zijn om te leren om jezelf oprecht, zelfverzekerd en emotioneel te uiten.

 

Zoek je medium

Misschien ontdek je een app voor het creëren van beats, of een recept dat je inspireert om iets heel nieuws te bakken. Misschien heb je genoeg aan een geslepen potlood om te schrijven of te tekenen. Probeer het medium voor zelfexpressie te vinden dat voor jou natuurlijk en opwindend aanvoelt.

 

Eis privacy op

Sommige dagboeken zijn niet bedoeld om gelezen te worden, en sommige werkstukken zijn alleen voor jou en niemand anders bestemd. Creëer een veilige ruimte om te schrijven of te knutselen, waar je niet hoeft te piekeren over wat andere mensen vinden. Geniet ervan om een project helemaal voor jezelf te hebben…

 

Maar vergeet niet om dingen te delen

Laat anderen zien en horen wat er in je hoofd omgaat. Veel mensen durven dat niet met anderen te delen, omdat ze bang zijn voor kritiek. Maar probeer je werk een keer aan een of twee vrienden of vriendinnen te laten zien. Feedback kan heel nuttig zijn en het zal je verbazen hoe positief en complimenteus mensen kunnen zijn.

 

Deel 4: Thuis

 

Ook thuis is het belangrijk dat je een rustige en veilige omgeving voor jezelf creëert. Als je familieleden ook introvert zijn kun je elkaar goed begrijpen, maar als je samenwoont met extraverte mensen kan het moeilijk zijn om een balans te vinden tussen de behoeften van deze verschillende persoonlijkheden Dus hoe kunnen introverte mensen nog lang en gelukkig met hun gezinsleden leven?

 

Creëer een herstelhoekje

Een slaapkamer. Een terras. Een basketbalveld. Een nis in de bibliotheek. Een boomhut bij de basisschool. De kelder bij een vriendje of vriendinnetje thuis. Zoek jouw eigen hoekje! Het hoeft niet geheim te zijn of een fort te zijn, maar het moet je wel een gevoel van veiligheid, troost en persoonlijke ruimte bezorgen. Het herstelhoekje kan zo klein en dichtbij zijn als een stoel op je slaapkamer, of zo uitgestrekt en majestueus als een zandstrand – en alles daartussenin. Een herstelhoekje maakt het mogelijk om terug te keren tot wie je echt bent. Een herstelhoekje biedt je de  kans om je optimale prikkelingsniveau – en je energie – te vinden. Naar die plek gaan is net zoiets als op de knop ‘herstarten’ drukken.

 

Respecteer de behoeften van je gezinsleden

Net zoals introverte mensen willen dat hun behoefte aan rust en eenzaamheid wordt gerespecteerd, moeten ze er begrip voor hebben dat hun broers, zussen of ouders andere behoeften hebben. Je moet jezelf soms dwingen om een praatje te maken, ook al heb je daar geen zin in. Iedereen in huis heeft er evenveel recht op dat er aan zijn behoeften tegemoet wordt gekomen en dat betekent ook compromissen sluiten.

 

Geniet van het samenzijn.

Je gezinsleden zijn doorgaans de mensen bij wie je helemaal jezelf mag zijn en die veiligheid is heel veel waard. Gun jezelf de momenten dat je helemaal jezelf mag zijn. (Je kunt later altijd weer terugkeren naar je andere bronnen van amusement. Die lopen niet weg.)

 

Benieuwd naar meer tips? Je kunt het boek hier bestellen.