NIEUWS

Rainbows Kerst boekentips deel 4: de fijnste fictie!

Nu de Kerstdagen naderen en iedereen nog zoekt naar hét perfecte cadeau, geven wij je de fijnste Kerstcadeau boekentips. Eerder tipten we de mooiste klassiekers, de meest cadeauwaardige boeken, de beste non-fictie en vandaag het laatste deel: 6x de fijnste fictie! Voor iedereen die wel toe is een een goede roman, een spannende thriller of een bundeltje poëzie…

 

Wild
Cheryl Strayed

Blijft een fijn cadeau: dit indrukwekkende verhaal van een jonge vrouw die op het dieptepunt van haar leven een 1700 kilometer lange solo-hike maakt. De tocht is slopend, zowel emotioneel als fysiek, maar maakt haar uiteindelijk sterker dan ooit. Wild werd getipt door o.a. Oprah Winfreys wereldberoemde boekenclub en de verfilming met Reese Witherspoon werd genomineerd voor alle grote Amerikaanse filmprijzen. Wild is een krachtig memoir dat recht uit het hart komt en het perfecte boek om deze donkere wintermaanden wat inspiratie uit te halen.

 

 

Het meten van de wereld 
Daniel Kehlmann 

Bestsellerauteur Daniel Kehlmann brak bij het grote publiek door met zijn prachtige roman Het meten van de wereld. Kehlmann toont in Het meten van de wereld een humorvol portret van twee genieën: Alexander von Humboldt en Carl Friedrich Gauss, die onafhankelijk van elkaar het krankzinnige idee hebben bedacht de wereld op te meten. De mannen voeren hun plan op totaal verschillende wijzen uit. Hun gemeenschappelijke factor is de immense zoektocht die zij afleggen, waarin ze balans proberen te vinden tussen eenzaamheid en liefde, mislukking en succes, absurditeit en grootsheid. Dit prachtige verhaal mag zeker niet ontbreken op dit lijstje en is de cadeautip voor iedere roman-lezer!

 

 

 

Nora
Colm Tóibín

Deze roman gaat over verlies, de schoonheid van het alledaagse, de veerkracht van mensen en de troost van muziek. Nora blijft na de dood van haar man achter met haar kinderen. Het leven gaat door, maar onder alles zit rouw. Niet alleen heeft ze in haar eentje de zorg voor haar vier kinderen, ze moet ook weer gaan werken. Tegen de achtergrond van het conservatieve, katholieke Ierland met zijn strenge sociale controle weet ze zich door middel van vriendschappen en muziek toch te ontworstelen aan de benauwenis van haar leven. Een boek over verlies, de schoonheid van het alledaagse en de menselijke veerkracht. Tóibín schetst een indringend portret van een

 

 

 

 

Kamer 
Emma Donoghue

Kamer is zo’n boek dat gelezen móet worden, een verhaal dat onder je huid kruipt en je niet snel loslaat. Maak kennis met de vijfjarige Jack, zijn moeder Mam en de Kamer waarin zij met zijn tweeën leven. Soms komt Ouwe Nick ’s nachts langs, dan moet Jack in de kast en kraakt het bed. Op een dag vertelt Mam aan Jack dat er buiten de Kamer een echte wereld is, een wereld waarmee Jack na hun ontspanning kennis kan maken. Deze beklemmende roman werd eerder verfilmd als Room en won verschillende, belangrijke filmprijzen waaronder een Oscar.

 

 

 

De rekening
Lee Child 

Met twee films, meer dan 100 miljoen verkochte boeken op de teller en een TV-serie in de planning, kunnen we wel stellen dat Lee Childs thrillerserie rondom de mysterieuze held Jack Reacher een succes is. De rekening is onze meest recente Child uitgave. Picture this: Californië, de woestijn. Een van Jack Reachers oude maten is in de val gelokt en vermoord. Eens een team, altijd een team: dit moet gewroken worden. Reacher probeert iedereen bij elkaar te brengen. Maar er zijn nog meer kandidaten verdwenen. Het lijkt wel of de vijand hun steeds net één stap voor is – een levensgevaarlijke missie. Voor iedere thrillerfanaat een must read!

 

 

Doen en laten 
Judith Herzberg 

Judith Herzberg is een van de meest geprezen en gelezen dichters. Het kleine toeval, de verwondering over het vanzelfsprekende en de twijfel aan de zichtbare werkelijkheid spelen in haar gedichten een belangrijke rol, waarbij haar onopgesmukte taalgebruik soepel en verfrissend is. Doen en laten bevat een bloemlezing van de mooiste gedichten en liedjes. Op 29 november 2018 ontving Herzberg de belangrijkste Nederlandse literaire oeuvreprijs: de Prijs der Nederlandse Letteren, een uitgelezen moment om haar mooiste gedichten (opnieuw) te lezen.