NIEUWS

Oriana Fallaci: journalist, rebel, een legende

Journalist en schrijver Oriana Fallaci is dertien jaar na haar overlijden nog steeds springlevend in haar nalatenschap van talloze interviews, brieven en foto’s. Biograaf Cristina de Stefano kreeg toegang tot Fallaci’s persoonlijke archief en schetst in Oriana, een vrouw een bijzonder intiem portret van een van de meest uitgesproken vrouwen van de 20e eeuw. 

Waarom je als moderne vrouw (en man) Oriana, een vrouw móet lezen? Wij geven je 5 redenen:

 

1. Tijd vooruit

In de jaren 40/50/60 was de journalistiek in Italië vooral een ‘mannenvak’, maar hier trok Oriana zich niets van aan. Ze groeide binnen de kortste tijd uit tot een beroemde oorlogscorrespondent, romancier en politieke interviewer en verbrak de grenzen voor vrouwen in haar vakgebied in Italië. Maar ze ging ook internationaal, zo interviewde ze wereldleiders als Dalai Lama en Moammar Al-Qadhafi. Oriana stond bekend om haar confronterende interviewtactieken en Stefano doet in de biografie verslag van een paar van haar beste interviews.

 

 

2. Onafhankelijkheid

Oriana vocht voor haar afhankelijkheid. Ze werd geboren in een arm gezin en maakte al vroeg de beslissing keihard te werken om zichzelf te kunnen onderhouden, dat lukte. Ze zei hierover:  ‘Ik vind het belangrijk mijn eigen geld te verdienen en niet afhankelijk te zijn van anderen. Ik leef van mijn boeken en daar ben ik trots op.’

 

 

3. Eigen plan

Ze paste zich niet aan aan het traditionele vrouwbeeld dat heerste in haar tijd. Ze trok haar eigen plan en conformeerde zich niet aan de regels en wetten van anderen. Oriana maakte lange werkweken, was geen huisvrouw, kreeg geen kinderen en liet zich door niemand vertellen hoe zich te gedragen.  Zo zei ze: “Ik glimlach alleen als ik wil glimlachen, ik spreek alleen als ik wil praten, en ik praat altijd over wat ik denk.”

 

 

4. Feminist

Hoewel ze zichzelf geen feminist noemde, streed ze voor vrouwenrechten. In haar boek Brief aan een nooit geboren kind (1975) schrijft ze bijvoorbeeld op een taboedoorbrekende manier over abortus en (alleenstaand) moederschap. “Oriana was haar tijd vooruit en een echte feministe in elk aspect van haar leven: van persoonlijk tot professioneel, tot de manier waarop ze met moederschap omging,” zei biograaf De Stefano. “Maar ze was kritisch over het feminisme als een beweging, omdat ze kritisch was over elke beweging of elk feest.”

 

 

5. Moedig

Het boek Oriana, een vrouw is een pleidooi om moedig te zijn. Fallaci is namelijk een perfect rolmodel als het gaat om moed tonen. Ze was onverschrokken: nooit bang om naar gewelddadige oorlogsgebieden te vliegen en ging moeilijke dingen in haar persoonlijke leven ook  aan.

 

 

Nieuwsgierig geworden? Hier vind je meer informatie over de biografie Oriana, een vrouw.