Maand van de geschiedenis! 7 boekentips
Deze maand staat weer in het teken van het grootste geschiedenisevenement van Nederland: De maand van de Geschiedenis. In oktober slaan verschillende culturele, literaire en mediaorganisaties de handen ineen om geschiedenis onder de aandacht te brengen. Op zoek naar een fijn (thema)boek om te lezen deze maand? Wij tippen je hieronder de beste geschiedenis Rainbows!

De geschiedenis van Suriname
Hans Buddingh’
De fascinatie van buitenstaanders voor Suriname is er altijd geweest. In dit beroemde standaardwerk, speciaal voor deze editie bijgewerkt en aangevuld, beschrijft Hans Buddingh’ op heldere en boeiende wijze vier eeuwen Surinaamse geschiedenis.
Dit verhaal biedt een volledig overzicht, van de oorspronkelijke indiaanse bewoners en de ontdekking door Europese kolonisten tot de dekolonisatie met de opkomst van de drugsbaronnen en Desi Bouterse. Vrij Nederland schreef: ‘Het is een geschiedenisboek geworden zoals een geschiedenisboek hoort te zijn.’

Waar is de Tachtigjarige oorlog gebleven?
Jan Blokker
Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige oorlog begon, reden genoeg om Waar is de Tachtigjarige oorlog gebleven? van Jan Blokker speciaal voor dit herdenkingsjaar in een nieuw jasje te steken. In dit boek maakt Blokker een reis door het openluchtarchief van Nederland samen met fotograaf Eddy Posthuma de Boer. Het resultaat is deze prachtige uitgebreide reisbeschrijving, inclusief plattegronden, foto’s en gedenkwaardige data. Van Groningen tot Brussel, van Den Briel tot Groenlo, overal barst de strijd los. En vaak doet die strijd merkwaardig modern aan. Terrorisme, propaganda, executies, radicalisering; allemaal thema’s die moeiteloos terug te vinden zijn in de oorlog die van 1568 tot 1648 werd gevoerd.

Lenin in de trein
Catherine Merridale
Catherine Merridale deed jaren research en geeft in Lenin in de trein een levendige beschrijving hoe de Russische Revolutie begon. In 1917 leek er nog lang geen einde te komen aan WO I en de Duitse regering kwam op het idee om verwarring te zaaien in Rusland door de revolutionaire extremist Vladimir Iljitsj Lenin, in ballingschap in Zwitserland, naar Petrograd te laten reizen. Tijdens deze treinreis ontmoeten we naast Lenin een bonte verzameling medereizigers; politici, spionnen en fraudeurs. Merridale verbindt al deze levens en verhalen met de politieke ontwikkelingen in Rusland en Europa. De Standaard kopte: ‘Een literair meesterwerk, een uitmuntend geschiedenisboek en ook een perfecte gids.’

Kanttekeningen bij Hitler
Sebastian Haffner
Sebastian Haffner was een van de meest vooraanstaande historici in het twintigste-eeuwse Duitsland en werd beroemd met dit fenomenale boek. Het is een verbijsterend heldere kijk op de Führer. De auteur maakte definitief een einde aan alle eendimensionale begrippen om Hitler te duiden. Nee, Hitler was geen kunstenaar, hij was geen politicus en hij was al helemaal geen staatsman. De sleutel tot het politieke gedrag van Hitler lag volgens Haffner aan het feit dat hij zichzelf als verpersoonlijking van het Duitse Rijk zag: ‘Het lot van het rijk hangt uitsluitend van mij af.’ Toen dit boek verscheen veroorzaakte het een schock en grote interesse, niet alleen omdat Haffner alles omdraaide, maar omdat hij als eerste voor een groot publiek een beeld wist te schetsen van Hitler.

1493
Charles C. Mann
In de eerste aflevering van het nieuwe boekenprogramma Moby Dick werd het indrukwekkende 1493 van Charles C. Mann door scheikundige en Nobelprijswinnaar Ben Feringa bejubeld. Om met zijn woorden te spreken: ‘Elke middelbare scholier en elke leraar zou dit boek moeten lezen als verplichte kost, dan begrijp je veel beter hoe de wereld in elkaar steekt.’ Van een volstrekt geïsoleerd werelddeel werd Amerika, na de ontdekking door Columbus, een continent dat in een mum van tijd verbinding had met alle uithoeken van de aarde. De ontdekkingsreizen zorgden voor contacten tussen ecosystemen en samenlevingen die miljoenen jaren van elkaar gescheiden waren geweest. Met 1493, hoe de wereld zich ontwikkelde na de ontdekking van Amerika beschrijft bestsellerauteur Charles Mann de belangrijkste biologische gebeurtenis sinds het uitsterven van de dinosauriërs.
Pompeii
Mary Beard
Pompeii, bedolven na een explosie van de Vesuvius in 79 n.Chr., blijft de belangrijkste bron voor onze kennis van het dagelijks leven in het Romeinse rijk. In dit opzienbarende boek vol verrassende details reconstrueert Mary Beard het stedelijk leven aan de hand van archeologische resten. Wat zeggen die over het leven van toen, over seks en politiek, voedsel en religie, slavernij en geletterdheid? ‘Beard schrijft over alles even prachtig. Bankiers, bordelen, gladiatoren, badhuizen, theater, voedsel, straten en riolen, alles komt aan bod en nooit word je teleurgesteld,’ aldus Het Parool.
De wereld van gisteren
Stefan Zweig
Op 22 februari 1942 pleegde de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig samen met zijn vrouw zelfmoord in Brazilië. Deze in 1944 postuum verschenen autobiografie biedt een indrukwekkend beeld van het Europa en met name van het Oostenrijk van zijn tijd. Hij schrijft over zijn kinderjaren, zijn studententijd, zijn reizen en ontmoetingen met invloedrijke intellectuelen, kunstenaars en schrijvers: Maxim Gorki, Albert Einstein, Gustav Mahler, Sigmund Freud en vele anderen.