NIEUWS

Een jaar in boeken: Rainbow 2022

Zo aan het einde van 2022 kijken we graag terug op alle mooie boeken die dit jaar in Rainbow zijn verschenen. We nemen je mee langs de titels van dit jaar en vertellen je welke je echt gelezen moet hebben!

 

Januari

 

 


Het huis aan de gouden bocht
Jessie Burton

We begonnen dit jaar met een bijzonder verhaal over Amsterdam in 1686. Nella Oortman trouwt met een vooraanstaand voc-koopman en woont vanaf dat moment aan de prestigieuze Herengracht, waar haar vrijgevochten schoonzus en haar bedienden de dienst uitmaken. Haar echtgenoot is afstandelijk, maar geeft haar wel een bijzonder huwelijkscadeau: een manshoog poppenhuis. Het is net hun eigen herenhuis aan de gracht, maar dan in miniatuur. Vanaf dat moment vinden er steeds meer vreemde gebeurtenissen plaats.

Februari

 

 


Waar het licht is
Jennifer Niven

Er kwamen dit jaar weer een aantal hele mooie Young-Adulttitels bij in ons fonds. In Waar het licht is wil Theodore Finch een einde aan zijn leven maken. Violet Markey is verslagen door de dood van haar zus. Wanneer Finch en Violet elkaar op de rand van de hoge klokkentoren op school ontmoeten, is het niet helemaal duidelijk wie wie redt. Maar vanaf dat moment groeit er iets van vriendschap tussen hen. Alleen samen kunnen ze zichzelf zijn. Maar naarmate Violets wereld groeit, begint die van Finch te krimpen. Hoe ver zal Violet gaan om de jongen van wie ze is gaan houden te redden?

Maart

 

 


SPQR
Mary Beard

Het oude Rome is voor ons nog steeds een ijkpunt. Zijn veroveringen, uitvindingen, infrastructuur en politieke verwikkelingen houden ook de moderne mens nog bezig. In SPQR biedt Mary Beard een frisse kijk op de Romeinse geschiedenis. Ze onderzoekt niet alleen hoe Rome uitgroeide tot een wereldmacht, maar ook hoe de Romeinen zichzelf en hun wereld zagen, en waarom die kennis belangrijk is tot in onze eeuw. Deze gezaghebbende geschiedenis omspant duizend jaar en werpt een nieuw licht op de Romeinse beschaving.

April

 

 


Tijd voor jezelf
Kathryn Nicolai

We gingen dit jaar weer veel meer naar school en kantoor na een lange tijd thuiszitten. Rust vinden in een overvolle wereld, je hoofd leeg maken na een drukke dag: veel mensen kunnen zich moeilijk ontspannen of komen slecht in slaap. Dat inspireerde Kathryn Nicolai tot het bedenken van verhalen met een kalmerende werking, waarbij ze haar jarenlange kennis van meditatie- en visualisatietechnieken gebruikte. De verhalen zoomen in op momenten van klein geluk. Een winterwandeling door pas gevallen sneeuw, een toevallige ontmoeting met een oude vriend of een boek lezen bij de open haard met de poes op je schoot. Slaap lekker

Mei

 

 


Verademing
Kathryn Nicolai

Veel mensen staan de hele dag áán. Ze ademen te snel en verbruiken daarmee onnodig veel energie. Kun jij goed ontspannen? Als je ontspannen bent adem je zes tot tien keer per minuut, niet meer. In dit boek worden verschillende manieren om te ontspannen beschreven, met verschillende oefeningen waarmee je direct aan de slag kunt. Ben je vaak moe? Dan word je aangemoedigd om gedoseerd te gaan sporten. Met een beetje sporten en diepe ontspanning herwin je je energie.

Van Verademing zijn al meer dan 50.000 exemplaren verkocht. In deze geheel herziene versie is bovendien het eerder verschenen boek Sporten voor beginners geïntegreerd en aangevuld.

Juni

 

 


Verleden tijd
Lee Child

Er waren natuurlijk ook genoeg thrillers om je wakker te houden dit jaar! Jack Reacher bevindt zich toevallig in een kleine stad in New Hampshire, waar zijn vader vandaan komt. Maar als hij op zoek gaat naar diens vroegere huis, blijkt er helemaal nooit een Reacher in New Hampshire te hebben gewoond. Familiegeheimen komen terug en achtervolgen Jack Reacher in deze opwindende thriller – zijn persoonlijkste avontuur tot nu toe.

Juli

 

 


Liever verliefd
Sophie Kinsella

In de zomer genieten we altijd van de romantische avonturen van Sophie Kinsella. Na een datingappfiasco onderbreekt Ava haar zoektocht naar de ware en reist ze vastberaden om haar boek af te maken naar een Italiaans toevluchtsoord voor schrijvers. De schrijversretraite is de ideale plek om te ontsnappen, ze mag niet eens haar echte naam gebruiken. Als ‘Aria’ ontmoet ze ‘Dutch’, een man die te mooi lijkt om waar te zijn. Ze duiken halsoverkop in een relatie, omringd door het azuurblauwe water van de Mediterrane kust. Maar dan moeten hun echte identiteiten, Ava en Matt, terugkeren naar Londen. Terwijl de fantasie uit elkaar spat, ontdekken ze hoe verschillend hun leven is…

Augustus

 

 


Pizzamaffia
Khalid Boudou

Toen het tijd was om terug naar school te gaan was er Pizzamaffia, het leukste boek voor op je leeslijst. Brahim weet wat hij wil: een topbaan en een leven met zijn grote liefde Alice. In zijn vrije tijd werkt hij in de pizzeria van zijn vader, net als neef Haas. Omdat Brahims vader ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn lievelingsoom Faris. Maar dan gaat het mis. Na een ruzie verlaten oom Faris en Haas de pizzeria en moet Brahim de leiding over het restaurant op zich nemen.Niet veel later start oom Faris samen met Haas een eigen hippe pizzeria in de buurt. Dit is het begin van een pizza-oorlog, Brahim raakt verwikkeld in de hevige strijd tussen beide families. Waar houdt dit smerige spelletje op?

September

 

 


Op aarde schitteren we even
Ocean Vuong

Op aarde schitteren we even is een brief van een zoon aan zijn moeder die niet kan lezen. De achtentwintigjarige schrijver van de brief legt een familiegeschiedenis bloot die voor zijn geboorte begon – een geschiedenis waarvan het brandpunt in Vietnam ligt. Daarnaast verschaf hij toegang tot delen van zijn leven waar zijn moeder nooit van heeft geweten, en doet hij een onvergetelijke onthulling. De roman is behalve een getuigenis van de problematische maar onmiskenbare liefde tussen een alleenstaande moeder en haar zoon, ook een genadeloos eerlijk onderzoek naar ras, klasse en mannelijkheid. Het is een roman vol mededogen en tederheid over de kracht van je eigen verhaal vertellen en over de vernietigende stilte van niet gehoord worden.

Oktober

 

 


De Abdij van Northanger
Jane Austen

Zoals ieder jaar verscheen er in oktober een nieuwe klassieker in onze prachtige reeks Rainbow klassiekers. Catherine Morland is een mooi maar naïef meisje van het platteland dat in het decadente stadje Bath kennismaakt met de high society. Haar dromen en fantasieën over het romantische leven van de rijken worden al snel op de proef gesteld wanneer niet een man maar twee geïnteresseerde mannen zich aandienen: de knappe en jaloerse John Thorpe en de aardige, oprechte Henry Tilney. Totdat ze een uitnodiging accepteert om naar de Abdij van Northanger te komen, om Henry’s strenge vader, Generaal Tilney, te ontmoeten. Daar, in het afgelegen landhuis, wordt Catherine voor het eerst echt verliefd. Maar Generaal Tilney dreigt roet in het eten te gooien…

November

 

 


Piranesi
Susanna Clarke

Het Huis waarin Piranesi woont is geen gewoon gebouw: de kamers hebben geen begrenzingen, de gangenstelsels zijn oneindig en binnen het labyrint van zalen wordt een oceaan gevangengehouden. Maar Piranesi is niet bang. Zijn leven is gewijd aan het verkennen van het Huis. Af en toe ziet hij zijn vriend, de Ander, maar meestal is hij alleen. Dan beginnen er boodschappen te verschijnen. Een vreselijke waarheid komt aan het licht als de bewijzen zich opstapelen dat er nog iemand anders bestaat, en wellicht een andere wereld.

December

 

 


Een stralende toekomst
Rebecca Makkai

Chicago, 1985. Terwijl de carrière van Yale een hoge vlucht neemt, woekert de aidsepidemie. Na de begrafenis van zijn goede vriend Nico wordt Yales vriendenkring snel kleiner, totdat hij alleen Fiona, Nico’s jongere zus, over heeft.
Dertig jaar later logeert Fiona in Parijs bij een vriend die fotograaf was in Chicago in de jaren 80. Zo wordt ze opnieuw geconfronteerd met de verwoestende effecten die de aidscrisis heeft gehad op haar leven.