Een jaar in boeken: Rainbow 2021
Aan het einde van 2021, wederom een jaar vol veranderingen en afstand, kijken we graag terug op alle mooie boeken die dit jaar in Rainbow zijn verschenen. We nemen je mee langs de titels van dit jaar en vertellen je welke je echt gelezen moet hebben!
Het gouden uur We begonnen dit jaar met een liefdesverhaal in het Parijs van de jaren 30. Het succesvolle model Lee Miller ontdekt dat ze liever zelf achter een camera staat dan ervoor. Als ze in 1929 in Parijs arriveert, vraagt ze de beroemde fotograaf Man Ray om haar te leren fotograferen. Al snel raken hun levens op zowel professioneel als persoonlijk vlak met elkaar verweven. In deze prachtige, filmische roman treedt Lee Miller uit de schaduw van deze beroemde man om zelf een glansrol op te eisen, ondanks alle offers die ze daarvoor moet brengen.
Whitney Scharer
Stille kracht Ben je introvert of heb je introverte kinderen? Lees dan dit boek! Toen Susan Cain zelf jong was werd haar vaak gevraagd waarom ze toch zo stil was. Ze deed zich daarom jarenlang voor als extravert – dat was immers de norm – totdat ze inzag dat haar kracht juist lag in haar scherpe observaties, luisterende oor en rustige karakter. Sindsdien wil Cain ‘stille types’ het gevoel bezorgen dat ze overal zichzelf kunnen zijn – op school en in de samenleving in het algemeen. Eerder schreef ze de bestseller Stil en dit boek is een versie voor jongeren en hun ouders.
Susan Cain
Mevrouw Dalloway Toen de lente begon verscheen dit plaatje van een boek, en we lazen het samen met heel veel lezers tijdens de Mevrouw Dalloway challenge! Op een mooie zomerochtend gaat Clarissa Dalloway de deur uit om bloemen te kopen. Ze is bezig met de laatste voorbereidingen voor het feest dat ze die avond gaat geven. Terwijl ze door Londen loopt overdenkt ze haar leven. Elders in London wordt Septimus Smith, zwaar getraumatiseerd teruggekeerd uit de Eerste Wereldoorlog, geplaagd door hallucinaties. Hun levens kruisen elkaar op verrassende wijze.
Virginia Woolf
Drie oorlogen Een belangrijk boek over de oorlogen van de 20e eeuw. De moord op Franz Ferdinand in Sarajevo leidde in 1914 tot de Eerste Wereldoorlog. De hele bestaande Europese orde werd ontwricht, zowel in politiek, economisch als cultureel opzicht. Duitsland leek de grote verliezer, maar al spoedig werd duidelijk dat de Duitse positie eerder versterkt dan verzwakt was. De Tweede Wereldoorlog brak uit en Duitsland faalde opnieuw, maar daarvoor was wel de militaire kracht van de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten nodig. Een conflict tussen de beide overwinnaars volgde: de Koude Oorlog. Het enorme drama dat op 28 juni 1914 begon, eindigde pas op 25 december 1991.
Maarten van Rossem
Knap voor een dik meisje Het openhartige verslag van het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is. Tatjana is al haar hele leven dik. En krijgt dus al zo lang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lijf. Naaste familie, wildvreemden, specialisten: iedereen vindt het nodig haar te vertellen dat dik zijn iets slechts is en dat ze daar zo snel mogelijk iets aan moet doen. Wanneer ze eenderde van haar lichaamsgewicht verliest ervaart ze voor het eerst de privileges die bij slank zijn horen. Toch neemt het ongevraagde commentaar alleen maar toe – al helemaal als ze weer begint aan te komen.
Tatjana Almuli
1988 Helaas wonnen we dit jaar niet het EK, maar met dit boek konden we wel nagenieten van de winst in 1988. Auke Kok schreef een uitstekende reconstructie van de Europese Kampioenschappen van 1988. De overwinning op de Duitsers in Hamburg leidde tot het grootste spontane volksfeest sinds 1945: eindelijk het ‘trauma’ over de verloren finale in 1974 uit de weg geruimd, eindelijk had opoe haar fiets terug. Met Marco van Basten en Ruud Gullit als moderne helden was het heerlijk om een Nederlander te zijn. ‘Wij houden van Oranje’, zong André Hazes, en zo was het. Kok schildert het portret van de jaren tachtig, van de generatie voetballers die geschiedenis schreven door hun land het voetbalgoud te schenken.
Auke Kok
Circe Hoe mooi is dit omslag? In het huis van Helios, god van de zon, wordt een dochter geboren. Circe is een vreemd kind en wordt verstoten door haar familie. Ze zoekt gezelschap bij de gewone stervelingen en ontdekt een kracht die verboden is voor goden: hekserij. Wanneer de liefde Circe ertoe aanzet een duistere spreuk uit te spreken, verbant een woedende Zeus haar naar een afgelegen eiland. Er is gevaar voor een eenzame vrouw in deze wereld, en om te beschermen wat haar dierbaar is moet Circe beslissen of ze thuishoort bij de goden waaruit ze is geboren, of bij de stervelingen van wie ze is gaan houden.
Madeline Miller
Hier loop ik dan Door corona werd wandelen een populaire hobby. De verhalen en fragmenten in deze bloemlezing vormen een inspirerende, kronkelende voettocht door het Nederlandse landschap. Dankzij hun creativiteit laten wandelende schrijvers blijvende voetsporen achter in het landschap. Zo herinnert de Zuid-Veluwe op tal van plaatsen aan het werk van Jan Siebelink en is Amsterdam onlosmakelijk verbonden met Simon Carmiggelt en Theo Thijssen. Voor lezende wandelaars is het een beloning om onderweg een rustig plekje te zoeken langs het pad en dit boek uit de rugzak te halen. Wie leest, wandelt immers dubbel!
Samengesteld door Wim Huijser
Niets is wat het lijkt Een confronterend boek waarin Tanya Byron verslag doet van haar vierjarige opleiding tot klinisch psycholoog. De levensverhalen van haar patiënten zijn schrijnend, adembenemend en zitten vol zwarte humor. Psychopaten, mensen met beginnende dementie, kinderen met eetstoornissen en slachtoffers van seksueel misbruik; patiënten met ieder een aangrijpend verhaal. Prachtig geschreven, hartverscheurend en tot op het eind verrassend.
Tanya Byron
Nachthandel Een Jack Reacher thriller is altijd een goed idee! In Nachthandel maakt hij een wandelingetje in een stad in de Amerikaanse Midwest. In de etalage van een pandjeshuis valt zijn oog toevallig op een sieraad, een kleine damesring van de academie West Point. Als oud-student van deze militaire academie weet hij hoeveel deze ring betekent: wie zou van zoiets afstand doen? Jack Reacher gaat op zoek naar de eigenaresse en laat zich niet dwarsbomen.
Lee Child
En we noemen hem Op 5 december 1946 wordt in Den Haag een bom bezorgd, verpakt als sinterklaassurprise. Drie ‘foute Nederlanders’ komen om het leven. Brein achter de aanslag is een verre oom van Marjolijn van Heemstra. In de familie groeit de aanslag uit tot een heldendaad. Op haar achttiende krijgt Marjolijn een ring die van deze ‘bommenneef’ was – met het verzoek haar eerste zoon naar hem te vernoemen. Als ze jaren later in verwachting is, begint ze een zoektocht naar het ware verhaal: was bommenneef een held of een ordinaire misdadiger?
Marjolijn van Heemstra
Moord in de Oriënt-Expres Deze kon natuurlijk niet achterblijven! Samen met meer dan 100 lezers lezen we in de kerstvakantie deze klassieker tijdens de Agatha Christie challenge. Als Hercule Poirot vanuit Istanbul met de Oriënt-Expres naar Engeland terugkeert, verwacht hij een rustige reis. Maar rond middernacht strandt de trein in de sneeuw en de volgende ochtend blijkt een van de passagiers op een gruwelijke manier te zijn vermoord. Poirot vindt bij het ondervragen van zijn medepassagiers zo veel tegenstrijdige aanwijzingen, dat hij algauw vermoedt dat dit de meest wonderlijke moordzaak uit zijn carrière zal worden.
Agatha Christie