NIEUWS

Een jaar in boeken: Rainbow 2020

2020 was een jaar vol veranderingen en afstand, maar gelukkig ook een jaar waarin weer veel mooie boeken mochten verschijnen. In Rainbow verschenen dit jaar maar liefst 44 titels in allerlei genres: fictie, non-fictie, geschiedenis, poëzie en thrillers. We nemen je mee langs de titels van dit jaar en vertellen je welke je echt gelezen moet hebben!

 


Stoner
John Williams

We begonnen dit jaar met een onwaarschijnlijk mooie roman over het weinig opzienbarende leven van een weinig opzienbarende man. William Stoner groeit op in een arme boerenfamilie, maar kiest voor een carrière als docent Engels. Zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem verder van zijn ouders, zijn carrière verloopt moeizaam en zijn vrouw en dochter keren zich tegen hem. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en liefde, faalt op beide fronten en sterft uiteindelijk in anonimiteit.


Alles begint bij Bach
Merlijn Kerkhof

Voor muziekliefhebbers verscheen in februari Alles begint bij Bach. Wat is klassieke muziek, waar komt het vandaan? Wat zijn de meest voorkomende stijlen? Waarom zijn de meeste bekende componisten Duits? Hebben we eigenlijk een Nederlandse Mozart gehad? In dit boek geeft journalist en muziekcriticus Merlijn Kerkhof antwoord op deze vragen. Bovendien geeft hij bij ieder hoofdstuk een lijstje luistertips. Een toegankelijk en vermakelijk begin van een muzikale ontdekkingstocht.

 


Mijn jaar van rust en kalmte
Ottessa Moshfegh

In de maand dat we allemaal thuis kwamen te zitten verscheen dit boek, en het was nog nooit zo herkenbaar. De hoofdpersoon besluit een jaar rust in te lassen, slaapt de hele dag en komt alleen de deur nog uit voor boodschappen. Oh ja, en ze zit aan de drugs. Eigenlijk zou ze hoofdpersoon gelukkig moeten zijn: ze is jong, slank, mooi, net afgestudeerd, woont in een appartement aan de Upper East Side van Manhattan dat ze – net als alles in haar leven – betaalt van een erfenis. Het is het jaar 2000 in een stad die glinstert van rijkdom en onuitputtelijke mogelijkheden. Desondanks is er een donker, luchtledig gat in haar hart. Wat zou er toch zo vreselijk verkeerd kunnen voelen?


De meisjes
Emma Cline

In De meisjes gaan we terug naar Californië, 1969. Een tienermeisje raakt in de ban van een groep jonge vrouwen en een meedogenloze communeleider. Wanneer de veertienjarige Evie in een park van het duffe plaatsje Marin County een groep prachtige meisjes ziet zitten, is ze verkocht: daar wil ze bij horen. Ze verlangt naar liefde en bestaansrecht, maar stevent af op een gruwelijke moordpartij.

 


Eén zwaluw maakt geen zomer
Samengesteld door Wim Huijser

Dit jaar bracht ook weer de mooiste poëzie. ‘Natuurgedichten schrijven is sloopwerk’, schrijft Esther Jansma in haar gedicht ‘Over het schrijven van mooie natuurgedichten’. Ze zijn pas echt goed als je niet meer ziet dat ze over de natuur gaan. De natuur is haast onbeschrijflijk indrukwekkend en confronteert ons met hoe tijdelijk en klein we zijn. De natuur kan worden bewonderd en beschermd, maar ook beklaagd of zelfs uitgelachen. Er valt, kortom, genoeg over te dichten.

Voor deze bundel verzamelde Wim  Huijser meer dan tweehonderd van zijn favoriete natuurgedichten, overzichtelijk ingedeeld per seizoen.


The hate u give
Angie Thomas

Het bestverkochte boek van het jaar! En terecht, want iedereen moet dit boek lezen. Belangrijk voor scholieren, maar ook ieder ander die Black Lives Matter echt wil begrijpen. Starr Carter woont in een armoedige, zwarte buurt, maar gaat naar een dure witte school. De balans die Starr tussen deze werelden heeft gevonden, wordt overhoop gehaald als haar beste vriend Khalil voor haar ogen wordt doodgeschoten door een politieagent, onschuldig. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid.


Zomeractie

In juli was onze jaarlijkse zomeractie! 16 titels waren afgeprijsd voor maar €6,95. Van thrillers, naar romans tot historische non-fictie: voor iedereen zat er wel iets tussen. Stay tuned, want de zomeractie komt ook in 2021 natuurlijk weer terug!


Een heel ander verhaal
Hakan Nesser

Maar er verschenen ook nieuwe boeken in juli, waaronder deze spannende thriller! Tijdens een vakantie in Frankrijk vindt er een bijzondere ontmoeting plaats tussen zes Zweedse toeristen. De onderlinge relaties komen onder druk te staan en de situatie wordt zelfs gevaarlijk. Van de vakantie blijft uiteindelijk niet veel meer over dan herinneringen, een enkele groepsfoto en een anoniem dagboek. Vijf jaar later wordt een van de zes toeristen vermoord. En niet lang daarna nog een. Inspecteur Barbarotti wordt meegesleurd in een kat-en-muisspel: hij begint brieven te ontvangen met de namen van de slachtoffers nog vóór ze vermoord zijn.


Schouder aan Schouder
Samengesteld door Maarten Boers

Wielerliefhebbers konden hun hart ophalen met Schouder aan schouder, dat vlak voor de Ronde van Frankrijk verscheen! In de Nederlandstalige literatuur van de 21 eeuw wordt de lezer regelmatig voorbijgereden door wielrennende romanpersonages. Maarten Boers verzamelde de mooiste hoofdstukken en fragmenten uit de Nederlandse en Vlaamse literatuur met de racefiets in de hoofdrol. De meeste personages in deze verzameling doen zich het liefst voor als de echte renners en laten zich zo zien in al hun schoonheid, kracht, maar ook onmacht en tekortkomingen. En zo is wielrennen als het leven zelf.


De boekendief
Markus Zusak

In september verscheen dit aangrijpende oorlogsverhaal van Markus Zusak. Nazi-Duitsland, 1939. Liesel is negen jaar oud wanneer zij en haar broertje Werner naar een pleeggezin worden gebracht. Werner sterft onderweg. Als ze bij het graf van haar broer een zwart boekje vindt, het zogenaamde Doodgravershandboek, begint haar liefdesaffaire met boeken en woorden. Liesel leert met hulp van haar pleegvader lezen en al spoedig steelt ze boeken uit de boekverbrandingen van de nazi’s, uit bibliotheken; overal waar er ook maar boeken te vinden zijn. Maar dit zijn gevaarlijke tijden…


Anna Karenina
Leo Tolstoj

In oktober verscheen de klassieker Anna Karenina in Rainbow, en dat werd de uitdaging van het jaar! In november en december lazen meer dan honderd lezers dit boek tijdens de Anna Karenina challenge. Dat Anna Karenina moeiteloos ‘de beste roman ooit’ genoemd kan worden, zullen velen beamen, maar het is vooral ook opvallend tijdloos. Anna, een mooie, intelligente en lieve vrouw zit gevangen in een huwelijk met de twintig jaar oudere Aleksej Karenin als ze verliefd wordt op de jonge officier graaf Vronski. Wanneer ze haar gezin voor hem verlaat, gaan gevoelens van schuld en schaamte haar leven steeds meer beheersen.


De Churchillfactor
Boris Johnson

Prachtige non-fictie was er in november van Boris Johnson. Winston Churchill was een man vol tegenstellingen, adembenemend welbespraakt, met een aanstekelijke bravoure, groots strategisch inzicht en een intense menselijkheid. Vijftig jaar na Churchills dood gaat Boris Johnson op zoek naar de ‘Churchillfactor’. Hij ontrafelt de mythes en de misvattingen en beschrijft hem met gedrevenheid en een scherp gevoel voor humor. Dit is een boek dat niet alleen mensen aanspreekt die geïnteresseerd zijn in geschiedenis. De Churchillfactor is een essentieel boek voor iedereen die wil weten hoe een groot leider eruit ziet.


Mijn achterlijke kat Lola
Sylvia Witteman

Aan het einde van het jaar verscheen dit heerlijke cadeauboek! Katten zijn net vrienden: ze jatten je eten van je bord, ze willen aandacht als je geen zin hebt en vice versa, ze liggen te slapen op een krant waar je al anderhalf uur naar zoekt en ten slotte gaan ze dood, met achterlating van een diep en machteloos verdriet. Kattenliefde: niemand schreef mooiere stukken dan Sylvia Witteman over haar geliefde huisdier(en).