NIEUWS

De mooiste eerste zinnen van Rainbows

Soms pakken boeken je al gelijk met de eerste zin. Herken jij deze bekende boeken aan hun openingszin?

 


‘Het is een algemeen aanvaarde waarheid dat een alleenstaand man met een flink vermogen een vrouw nodig heeft.’

 

Trots en vooroordeel
Jane Austen

Elizabeth Bennet is een intelligente en pittige jongedame die graag zelf wil kiezen met wie ze trouwt. Wanneer ze door haar moeder wordt gekoppeld aan de rijke, maar hooghartige Mr Darcy, heeft ze haar oordeel over hem dan ook snel klaar.

Ze worden toch verliefd, maar zijn allebei te trots om zich aan de ander te willen binden. Wanneer er andere huwelijkskandidaten voor Elizabeth opduiken is de vraag dan ook: wie wordt uiteindelijk de gelukkige?

 


‘Alle gelukkige gezinnen lijken op elkaar, elk ongelukkig gezin is ongelukkig op zijn eigen wijze.’

 

Anna Karenina
Leo Tolstoj

Dat Anna Karenina moeiteloos ‘de beste roman ooit’ genoemd kan worden, zullen velen beamen, maar het is vooral ook opvallend tijdloos. Anna, een mooie, intelligente en lieve vrouw zit gevangen in een huwelijk met de twintig jaar oudere Aleksej Karenin als ze verliefd wordt op de jonge officier graaf Vronski. Wanneer ze haar gezin voor hem verlaat, gaan gevoelens van schuld en schaamte haar leven steeds meer beheersen.

 


‘Toen ik werd geboren, bestond er geen benaming voor wat ik was.’

 

Circe
Madeline Miller

In het huis van Helios, god van de zon, wordt een dochter geboren. Circe is een vreemd kind en wordt verstoten door haar familie. Ze zoekt gezelschap bij de gewone stervelingen en ontdekt een kracht die verboden is voor goden: hekserij. Wanneer de liefde Circe ertoe aanzet een duistere spreuk uit te spreken, verbant een woedende Zeus haar naar een afgelegen eiland. Er is gevaar voor een eenzame vrouw in deze wereld, en om te beschermen wat haar dierbaar is moet Circe beslissen of ze thuishoort bij de goden waaruit ze is geboren, of bij de stervelingen van wie ze is gaan houden.

 


‘Mevrouw Dalloway zei dat ze de bloemen zelf wel ging kopen.’

 

Mevrouw Dalloway
Virginia Woolf

Op een mooie zomerochtend gaat Clarissa Dalloway de deur uit om bloemen te kopen. Ze is bezig met de laatste voorbereidingen voor het feest dat ze die avond gaat geven. Terwijl ze door Londen loopt overdenkt ze haar leven. Elders in London wordt Septimus Smith, zwaar getraumatiseerd teruggekeerd uit de Eerste Wereldoorlog, geplaagd door hallucinaties. Hun levens kruisen elkaar op verrassende wijze

 


‘Ik heb mijn eigen persoon nooit zo belangrijk gevonden dat ik in de verleiding ben geweest, anderen de verhalen van mijn leven te vertellen.’

 

De wereld van gisteren
Stefan Zweig

Op 22 februari 1942 pleegde de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig samen met zijn vrouw zelfmoord in Brazilië. Deze in 1944 postuum verschenen autobiografie biedt een indrukwekkend beeld van het Europa en met name van het Oostenrijk van zijn tijd.

Hij schrijft over zijn kinderjaren, zijn studententijd, zijn reizen en ontmoetingen met invloedrijke intellectuelen, kunstenaars en schrijvers: Maxim Gorki, Albert Einstein, Gustav Mahler, Sigmund Freud en vele anderen.

 


‘Het was 7 minuten na middernacht. De hond lag midden op het gazon voor het huis van mevrouw Shears. Zijn ogen waren dicht.’

 

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht
Mark Haddon

Christopher is een vijftienjarige jongen met een vorm van autisme. Hij weet veel van wiskunde en weinig van mensen. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin. Hij is in zijn eentje nooit verder geweest dan het einde van de straat, maar wanneer de hond van de buurvrouw vermoord lijkt te zijn, begint hij aan een reis die zijn hele wereld op z’n kop zet.