NIEUWS

Rainbow 2019 in vogelvlucht

Wat was 2019 weer een mooi boekenjaar! In Rainbow verschenen dit jaar maar liefst 47 titels in allerlei genres: fictie, non-fictie, geschiedenis, poëzie en thrillers. We nemen je mee langs de titels van dit jaar en lichten er iedere maand eentje voor je uit. Deze moet je dit jaar echt gelezen worden!

 


Sue Townsend

De vrouw die een jaar in bed ging liggen

Wat zou er gebeurd zijn als je in januari dit jaar in bed was gaan liggen, om er nu nog steeds in te liggen? Laat dat nou precies zijn wat Eva doet in De vrouw die een jaar in bed ging liggen. Op de dag dat haar tweeling het huis verlaat om te gaan studeren, stapt ze in bed. Voor een halfuurtje, denkt ze. Ze komt er een jaar niet meer uit.

Wat gebeurt er als een ogenschijnlijk perfecte echtgenote plotseling weigert nog langer te moederen, te koken, wassen, een stappenplan voor kerst te maken? Sue Townsend heeft een grappige roman geschreven die het moderne gezinsleven totaal ontkracht.

 


Amor Towles

Graaf in Moskou

Bill Gates noemde deze titel als een van zijn favoriete boeken dit jaar! In het postrevolutionaire Moskou van 1922 wordt de eigenzinnige graaf Alexander Rostov veroordeeld tot een levenslang huisarrest in het luxueuze Hotel Metropol. Terwijl hij op zijn benauwende zolderkamer zit in plaats van in een weelderige suite, ontvouwen zich buiten de deuren van het hotel enkele van de meest tumultueuze decennia in de Russische geschiedenis.

 


Mark Haddon

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht

In maart verscheen tot onze grote vreugde dé klassiekers van Mark Haddon: Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht. O.a. een leestip voor alle Young Adult lezers én voor fans van de Netflix-serie Atypical. Christopher is een vijftienjarige jongen met een vorm van autisme. Hij weet veel van wiskunde en weinig van mensen. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin. Hij is in zijn eentje nooit verder geweest dan het einde van de straat, maar wanneer de hond van de buurvrouw vermoord lijkt te zijn, begint hij aan een reis die zijn hele wereld op z’n kop zet.


David Vann

Legende van een zelfmoord

‘Overdonderend en verpletterend’, schreef De Standaard over Legende van een zelfmoord. Roy Fenn is nog jong wanneer zijn vader op zijn geliefde boot de loop van zijn geweer in zijn mond steekt en de trekker overhaalt. De rest van zijn leven komt Roy altijd weer uit bij die ene, allesbepalende gebeurtenis die een schaduw over zijn jeugd werpt. In dit semi-autobiografische boek vertelt David Vann scherpzinnig en met een ongekende precisie over het tragische huwelijk van zijn ouders, hun onvermijdelijke scheiding en de beslissende momenten van zijn leven. Het resultaat is een opmerkelijk teder verhaal over verlies, overleving en een ontgoochelende liefde.


Meg Wolitzer

De interessanten

Internationaal werd De interessanten enorm geprezen om haar unieke stijl en de levensechte personages die Meg Wolitzer wist te scheppen. Ze wordt ook wel  vergeleken met ‘de stem van de generatie’ Sally Rooney. Een groepje welgestelde en creatieve tieners sluiten op een zomerkamp een levenslange vriendschap. Ze noemen zich De Interessanten en delen elkaars dromen over een leven als kunstenaar, schrijver of acteur. Maar de reis van jeugd tot middelbare leeftijd loopt heel anders, vol jaloezie, compromissen, geheimen en ongelijkheden. Heerlijke roman om helemaal in weg te duiken!


Jessie Burton

De muze

Wie is er ook zo verliefd op het prachtige omslag van De muze? Jessie Burton liet zich inspireren door een schilderij van Goya dat in het Prado te Madrid hangt. Het verhaal speelt zich af in het chaotische Spanje van de jaren dertig en het zinderende Londen van de jaren zestig, rond vier vrouwen die met elkaar verbonden zijn door een alles verstikkend geheim. Het is een verleidelijke, opwindende, spannende roman over ambitie en identiteit, over liefde en obsessie, authenticiteit en bedrog. Een meesterwerk!


Zomeractie

In juli was onze jaarlijkse zomeractie! 16 titels waren afgeprijsd voor maar €5,95. Van thrillers, naar romans tot historische non-fictie: voor iedereen zat er wel iets tussen. Stay tuned, want de zomeractie komt ook in 2020 natuurlijk weer terug!

 


Else-Marie van den Eerenbeemt

De Liefdesladder

Kun je breken met je familie? Hoe lang duurt het voordat kinderen over de scheiding van hun ouders heen zijn? En wat als je ouders het niet eens zijn met je partnerkeuze? Op al deze vragen en meer geeft familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt antwoord in De Liefdesladder. In deze geactualiseerde editie toont ze de kracht en kwetsbaarheid van familierelaties en de invloed van opeenvolgende generaties op iemands leven. Een tijdloos boek!


Friederike de Raat

Een boek vol taalfouten

In september kwam de zomervakantie ten einde en mochten de schoolboeken weer tevoorschijn komen. De hoogste tijd om je taalkennis wat op te krikken! Is het voltooid deelwoord van ‘bladblazen’ nu ‘gebladblaasd’ of ‘bladgeblazen’? Hoe zit het ook alweer met hoofdletters en kleine letters? En met ‘hen’ en ‘hun’? Een humoristisch en leerzaam boek over taal dat je leert waar de valkuilen in het Nederlands zitten en hoe je die kunt omzeilen. Hoe bereidt je een paard? en Geen hond die ernaar kraait: twee bestsellers in een. Handig voor op je bureau, grappig om cadeau te geven en fijn wanneer je erachter komt dat je het altijd al goed deed.


Auke Kok

1974

Het WK Voetbal van 1974. Het Nederlands elftal verbaast vriend en vijand met gedurfd en succesvol aanvalsspel – totdat op die Zwarte Zondag van 7 juli alles misgaat. In dit klassiek geworden boek ontrafelt Auke Kok de mythe van Oranjes onoverwinnelijkheid en schildert hij de soms ontluisterende taferelen rond Johan Cruijff en de zijnen op meeslepende wijze.


George Orwell

Saluut aan Catalonië

Prachtige non-fictie was er in november van George Orwell. In 1936 ging hij naar Spanje om te berichten over de burgeroorlog. Maar in plaats daarvan sloot hij zich aan bij het republikeinse rebellenleger om te vechten tegen de fascisten. In dit boek doet hij verslag van de oorlog en van zijn ervaringen. De moed van gewone Spaanse  mannen en vrouwen die naast hem vochten, de verwarring aan het front, het doortrapte verraad van de zogenaamd geallieerde naties, Orwell brengt de chaotische episode op indringende wijze tot leven.

Met een inleiding door Geert Mak, uit zijn bekende boek In Europa.


Eric-Emmanuel Schmitt

Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran

Een boek om te lezen, voor te lezen en heel vaak te herlezen. In het Parijs van de jaren zestig raakt Momo, een joods jongetje van twaalf, bevriend met de oude Arabische kruidenier in de rue Bleue. Maar schijn bedriegt: Meneer Ibrahim is geen Arabier, de rue Bleue is niet blauw en het kind is misschien niet joods. Wat volgt is een prachtig verhaal dat de grenzen van religies overstijgt. Vol liefde en wijsheid, een prachtig pleidooi voor tolerantie.