NIEUWS

Back to school met Rainbow

September is nu dan toch echt aangebroken: de vakantie is voorbij en de schoolboeken mogen weer tevoorschijn komen. Wij hebben de mooiste boeken voor je uitgezocht om dit schooljaar alvast goed te beginnen. Of je nou zelf nog naar school gaat, schoolgaande kinderen hebt, of de schooltijd ver achter je hebt gelaten; tussen deze titels zit voor ieder wat wils!


Een boek vol taalfouten
Friederike de Raat

Na de zomer is je kennis van de Nederlandse taal wellicht een beetje weggezakt. Is het voltooid deelwoord van ‘bladblazen’ nu ‘gebladblaasd’ of ‘bladgeblazen’? Hoe zit het ook alweer met hoofdletters en kleine letters? En met ‘hen’ en ‘hun’? Om je geheugen weer een beetje op te frissen legt Friederike de Raat al deze moeilijke taalkwesties nu eindelijk eens goed uit. Een humoristisch en leerzaam boek over taal dat je leert waar de valkuilen in het Nederlands zitten en hoe je die kunt omzeilen. Handig voor op je bureau, grappig om cadeau te geven en fijn wanneer je erachter komt dat je het altijd al goed deed.

 


Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht
Mark Haddon

Bij veel mensen zal deze titel op de leeslijst voor de Engelse les hebben gestaan. Een klassieker en Haddon’s bekendste boek. Christopher is een vijftienjarige jongen met een vorm van autisme. Hij weet veel van wiskunde en weinig van mensen. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin. Hij is in zijn eentje nooit verder geweest dan het einde van de straat, maar wanneer de hond van de buurvrouw vermoord lijkt te zijn, begint hij aan een reis die zijn hele wereld op z’n kop zet.

Jane Eyre
Charlotte Brontë

Een absoluut hoogtepunt van de wereldliteratuur en een must-read voor iedere middelbare scholier. Charlotte Brontë publiceerde Jane Eyre in 1847 onder het pseudoniem Currer Bell, en het boek spreekt vandaag de dag nog steeds tot ieders verbeelding. Jane Eyre is als kind verwaarloosd en vernederd, maar geknakt is ze nooit. Ze leert de lezer om voor zichzelf op te komen en om respect te hebben voor autoriteit, zodat je dat respect uiteindelijk ook terug krijgt. Na haar harde kostschooljaren vindt ze werk als gouvernante en ontdekt ze de liefde van haar leven: de duistere en sardonische meneer Rochester. Maar Rochester koestert een monsterlijk geheim, verborgen op de zolder van Thornfield Hall – een geheim dat de geliefden uit elkaar dreigt te drijven.


Heren van de thee
Hella S. Haasse

Elsevier noemde Hella S. Haasse al ‘de grande dame van de Nederlandse literatuur’. Ze schreef meer dan vijftig boeken en ontving verschillende prijzen voor haar werk. Kortom: iedereen moet een boek van Haasse hebben gelezen. Heren van de thee vertelt het levensverhaal van Rudolf Kerkhoven en Jenny Roosegaarde Bisschop. Eind negentiende eeuw trouwt Jenny na enige aarzeling met Rudolf en komt zij te wonen op de afgelegen theeonderneming Gamboeng in de Preanger op Java. In het decor van de indrukwekkende, mysterieuze natuur en tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in de koloniale politiek, leven we mee met de autocratische ondernemer Rudolf en zijn langzaam verbitterd rakende echtgenote. Hella S. Haasse baseerde zich op een waargebeurd verhaal.


De kleine Johannes
Frederik van Eeden

Een verhaal dat iedereen wel kent maar wat veel mensen waarschijnlijk nog niet hebben gelezen: Het sprookje van de kleine Johannes. Op een dag ontmoet Johannes in de tuin de elf Windekind. Windekind neemt hem mee naar het rijk van de dieren, waar hij wel altijd zou willen blijven. Maar dan laat Windekind Johannes ook de wereld van de mensen zien. Daardoor, en door de ontmoeting met de kabouter Wistik, Pluizer, dokter Cijfer en de Dood wordt het sprookje gaandeweg steeds grimmiger en wordt Johannes uiteindelijk voor de ultieme keuze gesteld: zal hij in de sprookjeswereld van Windekind blijven of kiest hij voor de wereld van de mensen vol onrecht en verdriet? De kleine Johannes is een symbolische vertelling over de levensfasen van de mens en de zoektocht naar geluk. Het is in tientallen talen vertaald en een hoogtepunt uit de Nederlandse literatuur.

Kees de jongen
Theo Thijssen

Een must voor kinderen en voor ouders: iedereen kan zich wel herkennen in de ontroerende hoofdpersoon. Kees de jongen is een van de mooiste klassiekers aller tijden en wordt nog altijd tot lievelingsboek gekroond door menig schrijverscollega’s van Thijssen, zoals Remco Campert en Simon Carmiggelt. Kees Bakels, bijna 12 jaar, is een schoenmakerszoon uit de Amsterdamse Jordaan. Ondanks alle tegenslag die zijn familie overkomt, ziekte en dood van zijn vader en terugval in armoede, houdt Kees zich overeind door te dagdromen over hoe het óók had kunnen zijn. Veel van die rooskleurig maar soms ook sombere fantasieën betreffen zijn heimelijk begeerde klasgenootje Rosa Overbeek. Een prachtig coming of age verhaal dat je niet snel loslaat.