NIEUWS

Back to school met Rainbow: 7x lezen voor je lijst!

September is aangebroken: tijd om weer terug naar school te gaan! Misschien zit je zelf weer in de schoolbanken of heb je schoolgaande kinderen die weer met hun neus in de boeken zitten. Wij hebben een lijstje gemaakt met de leukste, leerzaamste en mooiste boeken voor het nieuwe schooljaar. Veel leesplezier!

 


Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht
Mark Haddon

Dit boek zal op bijna iedere Engelse lijst staan! Christopher is een vijftienjarige jongen met een vorm van autisme. Hij weet veel van wiskunde en weinig van mensen. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin. Hij is in zijn eentje nooit verder geweest dan het einde van de straat, maar wanneer de hond van de buurvrouw vermoord lijkt te zijn, begint hij aan een reis die zijn hele wereld op z’n kop zet.


The hate u give
Angie Thomas

Een belangrijk boek voor jongeren om het racismeprobleem te begrijpen. Starr Carter woont in een armoedige, zwarte buurt, maar gaat naar een dure witte school. De balans die Starr tussen deze werelden heeft gevonden, wordt overhoop gehaald als haar beste vriend Khalil voor haar ogen wordt doodgeschoten door een politieagent, onschuldig. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid, overleven in de twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.


Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran
Eric-Emmanuel Schmitt

In het Parijs van de jaren zestig raakt Momo, een joods jongetje van twaalf, bevriend met de oude Arabische kruidenier in de rue Bleue. Maar schijn bedriegt: Meneer Ibrahim is geen Arabier, de rue Bleue is niet blauw en het kind is misschien niet joods. Wat volgt is een prachtig verhaal dat de grenzen van religies overstijgt.


Een boek vol taalfouten
Friederike de Raat

Even weer de taalkennis opfrissen na de vakantie! Is het voltooid deelwoord van ‘bladblazen’ nu ‘gebladblaasd’ of ‘bladgeblazen’? Hoe zit het ook alweer met hoofdletters en kleine letters? En met ‘hen’ en ‘hun’? Een humoristisch en leerzaam boek over taal dat je leert waar de valkuilen in het Nederlands zitten en hoe je die kunt omzeilen. Hoe bereidt je een paard? en Geen hond die ernaar kraait: twee bestsellers in een.

Handig voor op je bureau, grappig om cadeau te geven en fijn wanneer je erachter komt dat je het altijd al goed deed.


De meisjes
Emma Cline

Californië, 1969. Een tienermeisje raakt in de ban van een groep jonge vrouwen en een meedogenloze communeleider. Wanneer de veertienjarige Evie in een park van het duffe plaatsje Marin County een groep prachtige meisjes ziet zitten, is ze verkocht: daar wil ze bij horen. Ze verlangt naar liefde en bestaansrecht, maar stevent af op een gruwelijke moordpartij.

 


Voor ik doodga
Jenny Downham

Een enorm aangrijpend young-adult boek! Tessa heeft leukemie en heeft nog maar kort te leven. Die tijd wil ze goed besteden en maakt daarom een lijst van tien dingen die ze absoluut nog wil doen voor ze doodgaat, te beginnen met seks. En ze wil nog autorijden. En beroemd worden. En verliefd. Voor ik doodga is een boek dat ontroert, het laat je lachen en huilen en maakt je vooral stil. Verfilmd onder de titel Now is Good.


Kees de jongen
Theo Thijssen

Kees Bakels, bijna 12 jaar, is een schoenmakerszoon uit de Amsterdamse Jordaan. Ondanks alle tegenslag die zijn familie overkomt, ziekte en dood van zijn vader en terugval in armoede, houdt Kees zich overeind door te dagdromen over hoe het óók had kunnen zijn.

Veel van die rooskleurig maar soms ook sombere fantasieën betreffen zijn heimelijk begeerde klasgenootje Rosa Overbeek. Kees de jongen is ongetwijfeld Thijssens beroemdste roman en een van de mooiste klassiekers aller tijden!