NIEUWS

Alleen zijn: hoe doe je dat?

We vinden het eng om alleen te zijn of vinden er de tijd en ruimte niet voor. Zonde, want alleen-zijn werkt bevorderend voor je creativiteit, inlevingsvermogen en zelfkennis. Maar hoe doe je dat? Wij lichten een aantal tips uit Alleen zijn van Sara Maitland voor je uit.

1. Doe iets leuks in je eentje

Meestal kunnen we er niet voor kiezen om alleen te zijn op ons werk, dus als we met eenzaamheid willen experimenteren, zal dat in onze vrije tijd moeten worden gedaan. Toch denken we in onze drukke, lawaaiige levens bij vrije tijd meestal aan sociale activiteiten, niet aan solitaire, en denken we dat we na ons werk en onze vrijetijdsbesteding gewoon geen tijd overhebben om alleen te zijn. Daarom is het de moeite waard om de vrije tijd die je hebt opnieuw in te delen en te kijken of er een manier is om meer tijd te creëren om alleen te zijn. Het voordeel hiervan is dat je minder bang zult zijn om alleen te zijn, omdat je het alleen-zijn dan associeert met een activiteit die je al kent en die je leuk vindt. Ga bijvoorbeeld eens naar de bioscoop of naar een museum, of beklim een berg, ga vissen of tuinieren. Ook wandelen is een activiteit die je alleen kunt doen. Alleen wandelen geeft een sterk beeld van onafhankelijkheid en persoonlijke integriteit. Hierdoor is het een goede manier om uit te zoeken hoe het voelt om alleen te zijn; wanneer je wandelt is het moeilijk om je niet goed te voelen over jezelf en je vermogen om alleen te zijn. Bovendien kan bijna iedereen dit doen (als je minder fit bent, loop je gewoon een kortere afstand), het is bijzonder goedkoop en geeft allerlei fijne associaties met creativiteit, een goede gezondheid en plezier.

2. Leer iets uit je hoofd

Dit advies is misschien verrassend. Want wat heeft het saaie, ouderwetse uit je hoofd leren te maken met het versterken van je vermogen om alleen te leven en het versterken van het genot daarvan? Er zijn allerlei tegenargumenten en antwoorden op dit soort vragen, te beginnen met de observatie dat er andere, veel verrijkender dingen zijn die je uit je hoofd kunt leren. Als je het saai vindt om tafels of historische data uit je hoofd te leren, leer dan iets anders, zoals poëzie, een vreemde taal of het periodiek systeem. Maar twee antwoorden in het bijzonder houden verband met het plezier van alleen-zijn en de angst voor eenzaamheid: een goed uitgeruste geest verhoogt de creativiteit, en een mentale voorraad mooie of nuttige dingen biedt zekerheid, bevrijdt je van complete afhankelijkheid van jezelf en lijkt te helpen een goede balans te vinden voor jezelf, en je gezond verstand te behouden wanneer je alleen bent. Wat we uit het hoofd hebben geleerd, hebben we ons op een speciale manier eigen gemaakt. De kennis die we tot ons hebben genomen is een onderdeel van ons geworden, van onze identiteit, en we kunnen die kennis aanspreken wanneer we alleen zijn. Zo zijn we niet langer een afgezonderd brokstuk dat in een enorme leegte rondzweeft, maar zijn we via die flinters cultuur met een grotere, rijkere wereld verbonden zonder dat we daarbij ons alleen-zijn verliezen. Deze bron, deze goedgevulde mentale voorraadkast, biedt veel mensen stof tot nadenken, samenhang en veiligheid, en is een van de factoren die van ‘afzondering’ ‘creatieve eenzaamheid’ maken.

3. Op de solotoer gaan

Als je wilt experimenteren met alleen-zijn, is het soms makkelijker om dat te doen door er een ‘avontuur’ van te maken dan door veilig thuis te blijven. Als deze manier van alleen-zijn je aanspreekt, is het aan te raden om alleen op reis te gaan. Je weet namelijk al vrijwel zeker hoe je moet reizen. Je hoeft het alleen maar in je eentje te gaan doen om er een soloavontuur van te maken. Het idee is om je grenzen te verleggen in de verwachting van een nieuw soort plezier. Je beloning is dubbele vrijheid: de vrijheid om jezelf te leren kennen en jezelf een plezier te doen op een manier waar je je vroeger misschien minder gemakkelijk bij voelde, en een groter gevoel van iets bereikt te hebben. Je hebt iets gedaan wat de meeste mensen te eng vinden om te doen. Alleen reizen geeft je beide vormen van vrijheid en mensen die het zelf niet durven, bewonderen je meestal en benijden je er zelfs om. Als maatschappij zijn we er heilig van overtuigd dat reizen ‘de blik verruimt’. Als het waar is dat je dingen intensiever ervaart als je ze alleen doet dan wanneer je ze met anderen doet, ligt het voor de hand dat soloreizen je blik meer zal verruimen dan georganiseerde reizen of zelfs onafhankelijk reizen met een metgezel. De meeste mensen dromen van iets wat ze nooit hebben kunnen doen omdat ze niet de juiste persoon hebben gevonden om het mee te doen, maar de oplossing van dit probleem is eigenlijk heel simpel: doe het met jezelf.

 

Benieuwd naar nog meer manieren om alleen te zijn? Je kunt het boek hier bestellen.