NIEUWS

8x de leukste boeken voor je vader

Zondag 19 juni is het Vaderdag! Tijd om de vaderfiguur in jouw leven eens in het zonnetje zetten, en wat is nou leuker dan een persoonlijk uitgekozen boek? Of je vader nou van wandelen, geschiedenis, poëzie of thrillers houdt, wij hebben voor ieder wat wils!


Voor vaders en grootvaders

 

Jaap Toorenaar – Mijn vader zei altijd

Als mijn vader ’s morgens in zijn oude, grijze kamerjas rondliep, zei hij altijd: ‘Ik loop nog in de grondverf.’ En als we met het hele gezin aan de ontbijttafel zaten, zei hij vaak: ‘Mag ik uit de serie glijmiddelen de boter?’ Van frivool tot nuchter en soms ontroerend, Mijn vader zei altijd zit vol nostalgische uitspraken en levenswijsheden. Het zijn wederom pareltjes van spreuken die Toorenaar redt van de vergetelheid.


Voor de vader die houdt van actie

 

Lee Child – Verleden tijd

Jack Reacher bevindt zich toevallig in een kleine stad in New Hampshire, waar zijn vader vandaan komt. Maar als hij op zoek gaat naar diens vroegere huis, blijkt er helemaal nooit een Reacher in New Hampshire te hebben gewoond. Familiegeheimen komen terug en achtervolgen Jack Reacher in deze opwindende thriller – zijn persoonlijkste avontuur tot nu toe.


Voor de vader die zich graag in het verleden waant

 

Tom Holland – Dynastie

Toen het Romeinse rijk een wereldrijk werd, kwam er een einde aan de republiek. Rome baadde in bloed. De burgeroorlogen waren zo gewelddadig geweest dat het volk blij was met Augustus, een alleenheerser die vrede bracht. Tom Holland schetst een verbijsterend portret van Romes eerste keizer en diens nazaten, van hun aantrekkingskracht en hun misdaden, en van de imposante hoofdstad die in marmer werd herbouwd.


Voor de vader die altijd buiten te vinden is

 

Hier loop ik dan

Dankzij hun creativiteit laten wandelende schrijvers blijvende voetsporen achter in het landschap. Zo herinnert de Zuid-Veluwe op tal van plaatsen aan het werk van Jan Siebelink en is Amsterdam onlosmakelijk verbonden met Simon Carmiggelt en Theo Thijssen. Voor lezende wandelaars is het een beloning om onderweg een rustig plekje te zoeken langs het pad en dit boek uit de rugzak te halen. Wie leest, wandelt immers dubbel!

De verhalen en fragmenten in deze bloemlezing vormen een inspirerende, kronkelende voettocht door het Nederlandse landschap.


Voor de vader die het liefst lui op de bank ligt

 

Ivan Gontsjarov – Oblomov

Oblomov staat te boek als de vadsige Rus die altijd op de divan ligt, een symbool voor de onbeweeglijke Russische maatschappij. Maar eigenlijk heeft Oblomov een druk leven. Hij voelt alleen weerzin als van hem wordt verwacht dat hij zich druk maakt over dingen waar iedereen zich druk over maakt. Hij vindt zijn hospita, het eten dat zij kookt en haar – deels door hem verwekte – kinderen veel interessanter dan buitenlandse politiek. Alleen Gontsjarov kan beschrijven hoe het steeds moeilijker wordt een ongeopende, op de schoorsteenmantel gezette brief open te maken.


Voor de vader die graag discussies voert

 

Charles C. Mann – De tovenaar en de profeet

Rond het jaar 2050 zal de wereldbevolking de tien miljard bereiken. Kan onze planeet dit wel aan? In wat voor wereld leven we dan? De mensen die zich met deze vraagstukken bezighouden, behoren tot twee elkaar fel bestrijdende groepen – Tovenaars en Profeten noemt Mann ze. De Profeten zijn volgelingen van William Vogt, een van de grondleggers van de milieubeweging. ‘Bespaar!’ was zijn steeds herhaalde antwoord. De Tovenaars volgen Norman Borlaug, grondlegger van de massaproductie van gewassen. ‘Vernieuw!’ was juist zijn strijdkreet. Op toonaangevende wijze voorziet Mann deze twee standpunten van een historische context en weegt hij de mogelijkheden.


Voor de vader die altijd klassieke muziek draait

 

Maarten ’t Hart – Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach is de oudste, diepste en grootste liefde van Maarten ’t Hart, meer nog zelfs dan Mozart. In dit boek bespreekt ’t Hart een aantal biografische onduidelijkheden in het leven van Bach, probeert hij aan te tonen dat de componist rond 1730 in een crisis geraakte vanwege zijn huiselijke omstandigheden, geeft hij zijn visie op de cantates, de concerten, het Wohltemperierte Klavier, de andere klaviermuziek, de Matthäus-Passion, de kamermuziek, en op de omvangrijke literatuur over het fenomeen Bach.


Voor de vader die van poëzie houdt

 

Een vader als geen ander kind ooit had

Ik wás uw vader, ja, vol mededoogen / Een vader, als geen ander kind ooit had, schreef Willem Kloos in zijn Verzen uit 1894. Vaders, wat zouden we zonder ze moeten? Ze zijn er voor uren plezier, voor praktische hulp, voor wijze levenslessen, of juist als voorbeeld van hoe je later níet wil worden. De band met hun vader heeft menig dichter geïnspireerd tot het schrijven van misschien wel hun beste werk.

Voor de bloemlezing Een vader als geen ander kind ooit had verzamelde Victor Schiferli de meest rake, ontroerende en herkenbare gedichten.

Met gedichten van Ingmar Heytze, Judith Herzberg, Dean Bowen, Ester Naomi Perquin, Willem Wilmink, M. Vasalis en Rutger Kopland.