NIEUWS

8x de mooiste boeken over Rusland

Deze maand verscheen Natasja’s dans in Rainbow, een grootste en toegankelijke geschiedschrijving van de gouden eeuw van de Russische cultuur. Wil jij meer weten over de geschiedenis en de cultuur van Rusland? Wij zetten de mooiste boeken voor je op een rijtje.


Natasja’s dans
Orlando Figes

 

Natasja’s dans is een grootse en toegankelijke geschiedschrijving van de gouden eeuw van de Russische cultuur. Zowel beeldende kunsten, muziek, literatuur als filosofie komen aan bod. In een samenleving zonder vrijheid van meningsuiting was kunst een belangrijke uitlaatklep. Figes onderzoekt het unieke karakter van de Russische identiteit en cultuur, en neemt de lezer mee op een intrigerende reis. Van de pracht en praal van Sint-Petersburg in de achttiende eeuw en de grote Russische romans tot de schilderijen van Repin, de muziek van Stravinsky en de films van Eisenstein.


Midden in de revolutie
Helen Rappaport

 

Een meesterlijk verhaal over het uitbreken van de Russische Revolutie aan de hand van brieven en dagboeken van buitenlanders die het voor hun neus zagen gebeuren. De divers samengestelde kolonie expats – journalisten, diplomaten, gouvernantes, verpleegsters, zakenlui – ervaart hoe chaos en excessief geweld een einde maakt aan het bevoorrechte bestaan van de heersende elite.


De krimoorlog of de vernedering van Rusland
Orlando Figes

 

In het midden van de negentiende eeuw was de Krim het toneel van een gruwelijke strijd die minstens 800.000 levens eiste.

Een machtige coalitie van Britse, Franse en Turkse troepen trok ten strijde tegen het Russische leger, gedreven door het angstbeeld van een Rusland dat heer en meester zou worden in een gebied dat zich uitstrekte van de Balkan tot de Perzische Golf.

 

De Romanovs
Simon Sebag Montefiore

 

Een overweldigend boek over lust, intriges, wreedheden en ongelimiteerde macht. Een onthullende geschiedenis over de tsaren en tsarina’s die Rusland drie eeuwen regeerden. Montefiore weet de werkelijke wereld  van legendarische persoonlijkheden als Ivan de Verschrikkelijke en Catharina de Grote tot leven te wekken, maar laat de lezers ook kennismaken met de minder bekende leden uit de tsarenfamilie.


De trein van Pavlovsk naar Oostvoorne
Toon Tellegen

 

Toon Tellegen heeft de vader van zijn moeder alleen gekend als een oude man met een grote witte baard. Deze Egbert Engberts was Rusland na de Revolutie in 1918 ontvlucht en zat barstensvol verhalen: sombere, weemoedige maar vaak ook grappige en bizarre herinneringen aan zijn oude leven.

Op een plank had hij een doos staan waar ‘vleugels’ op stond, en af en toe mocht de kleine Toon met hem meevliegen over het uitgestrekte Rusland. Dan vertelde hij dat de Russen elf woorden hebben voor ‘schuld’ en sprak hij over de niezende neushoorn die door het Winterpaleis van de tsaar denderde.

Toon Tellegen bracht alle verhalen die zijn Russische grootvader hem vertelde, of had kunnen vertellen, samen in een liefdevol eerbetoon.

Tragedie van een volk
Orlando Figes

 

Dit is het eerste alomvattende werk over de Russische Revolutie in één boek. Een klassieker, zowel in de hoedanigheid van literair meesterwerk als van historisch standaardwerk.

Orlando Figes hanteert op briljante wijze een individueel perspectief, ontleend aan de privé- verslagen van verscheidene figuren, wier tragische persoonlijke belevenissen met het algemene verhaal zijn verweven. Hij laat ons de Revolutie begrijpen als een menselijk samenspel van gebeurtenissen.

Een monument van geschiedschrijving, dat al vele lezers in het hart heeft geraakt.


De held van onze tijd
Michail Lermontov

 

De eerste Russische psychologische roman, een vergeten meesterwerk.

Lermontov beschrijft het leven van Petsjorin, een soldaat in de Kaukasus, van binnenuit via dagboekfragmenten en van buitenaf door de ogen van anderen. Bloedwraak, vrouwenroof, liefdesperikelen, smokkelhandel, kritisch commentaar op de Russische maatschappij en kleurrijke beschrijvingen van personen en landschap maken dit verhaal tot een onvergetelijke leeservaring.


Hondehart
Michail Boelgakov

 

Een en professor opereert de straathond Sjarik en geeft hem de testikels en hypofyse van een even daarvoor gestorven crimineel. Dat gaat natuurlijk niet goed, Sjarik ontpopt zich tot een gewetenloze man en gedraagt zich letterlijk als een beest. Hij is immers een man met een hondenhart. Of is de beestachtigheid van zijn gedrag toe te schrijven aan zijn menselijke onderdelen?

Het hilarische Hondehart is een bijtend satirische aanval op het revolutionaire Rusland.