NIEUWS

Ik ben alles: 8x boeken voor de Boekenweek

Het is Boekenweek! Deze week ontvang je bij besteding van ten minste €15,- aan Nederlandstalige boeken het gratis Boekenweekgeschenk. Het thema is dit jaar ‘Ik ben alles’, waarmee we de pluriformiteit van onze identiteit vieren. Juist een boek stelt ons in staat om onszelf en anderen beter te leren kennen.  Door in de huid te kruipen van personages die we niet zijn of kennen en ons onder te dompelen in culturen, geloofsovertuigingen, seksualiteiten of leefwijzen die de onze (nog) niet zijn. Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt. Je bent alles.

Natuurlijk hebben we een aantal boeken op een rijtje gezet die aansluiten bij dit thema!


Ik ben… ongeneeslijk ziek

 

Een weeffout in onze sterren
John Green

Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd – ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn. De zoektocht naar de mysterieuze schrijver van hun lievelingsboek leidt hen naar Amsterdam. Daar neemt hun leven een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.


Ik ben… depressief

 

Middernachtbibliotheek
Matt Haig

Nora wordt overweldigd door het gevoel dat ze in haar leven verkeerde keuzes heeft gemaakt, en iedereen teleurstelt. Wanneer ze in de Middernachtbibliotheek terechtkomt, een plek tussen leven en dood, krijgt ze de kans om te zien op welke vele manieren haar leven anders had kunnen verlopen. Elk boek dat ze openslaat neemt haar mee naar een ander leven. Terwijl ze door de Middernachtbibliotheek struint moet ze de ultieme vraag onder ogen komen: wat maakt het leven de moeite waard?


Ik ben… zwart op een witte school

 

The hate u give
Angie Thomas

 

Starr Carter woont in een armoedige, zwarte buurt, maar gaat naar een dure witte school. De balans die Starr tussen deze werelden heeft gevonden, wordt overhoop gehaald als haar beste vriend Khalil voor haar ogen wordt doodgeschoten door een politieagent, onschuldig. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid, overleven in de twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.


Ik ben… bewust kinderloos

 

Echte vrouwen krijgen een kind
Liesbeth Smit

 

In Nederland krijgt ongeveer een op de vijf vrouwen geen kinderen, om verschillende en zeer persoonlijke redenen. Niet-moeder Liesbeth Smit beschrijft hoe het is om als vrouw anno nu geen kinderen te hebben. Hoe ga je om met (impliciete) verwachtingen van jezelf en je omgeving? Waarom vinden we het moederschap zo vanzelfsprekend, en zijn ‘vrouwelijkheid’ en ‘moederschap’ zo onlosmakelijk met elkaar verbonden? En hoe kun je als vrouw zonder kinderen wel degelijk een rijk leven leiden?


Ik ben… LHBTIQA+

 

Op aarde schitteren we even
Ocean Vuong

 

Op aarde schitteren we even is een brief van een zoon aan zijn moeder die niet kan lezen. De achtentwintigjarige schrijver van de brief legt een familiegeschiedenis bloot die voor zijn geboorte begon – een geschiedenis waarvan het brandpunt in Vietnam ligt. Daarnaast verschaf hij toegang tot delen van zijn leven waar zijn moeder nooit van heeft geweten, en doet hij een onvergetelijke onthulling. De roman is behalve een getuigenis van de problematische maar onmiskenbare liefde tussen een alleenstaande moeder en haar zoon, ook een genadeloos eerlijk onderzoek naar ras, klasse en mannelijkheid. Het is een roman vol mededogen en tederheid over de kracht van je eigen verhaal vertellen en over de vernietigende stilte van niet gehoord worden.


Ik ben… veganist

 

Ooit aten we dieren
Roanne van Voorst

 

Melk is goed voor elk. Een ei hoort erbij. We zijn opgegroeid in een tijd waarin het eten van dierlijke producten volkomen geaccepteerd is. Wetenschappers voorspellen echter dat dit in de nabije toekomst taboe zal worden. Net zoals ooit heksenverbranding, slavernij en homodiscriminatie ineens niet meer konden. Over een aantal decennia zal veganistisch de norm zijn, en vragen onze kleinkinderen ons hoe we ooit dieren hebben kunnen eten. Met een optimistische blik laat Roanne van Voorst zien hoe we ons op deze toekomst kunnen voorbereiden. Ze gaat in gesprek met boeren, blikt terug op de tijd dat er giraffen werden gegeten en doet uit de doeken waar zelf tegenaan loopt als beginnend veganist.


Ik ben… hiv-positief

 

Een stralende toekomst
Rebecca Makkai

 

Chicago, 1985. Terwijl de carrière van Yale een hoge vlucht neemt, woekert de aidsepidemie. Na de begrafenis van zijn goede vriend Nico wordt Yales vriendenkring snel kleiner, totdat hij alleen Fiona, Nico’s jongere zus, over heeft.
Dertig jaar later logeert Fiona in Parijs bij een vriend die fotograaf was in Chicago in de jaren 80. Zo wordt ze opnieuw geconfronteerd met de verwoestende effecten die de aidscrisis heeft gehad op haar leven


Ik ben… moslim, zij is christen

 

Ali en Nino
Kurban Said

 

De liefdesgeschiedenis tussen Ali, een jonge adellijke moslim, en Nino, dochter van een christelijke zakenman, speelt in Azerbeidzjan ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en Russische Revolutie. In deze wereld is het de liefde tussen Ali en Nino die alle grenzen overstijgt. Een adembenemend liefdesverhaal tussen twee culturen.