NIEUWS

8x boeken om je vader blij mee te maken

Zondag 20 juni is het Vaderdag! Tijd om de vaderfiguur in jouw leven eens in het zonnetje zetten, en wat is nou leuker dan een persoonlijk uitgekozen boek? Of je vader nou van voetbal, geschiedenis, poëzie of thrillers houdt, wij hebben voor ieder wat wils!


1974 of 1988
Auke Kok

Is jouw vader groot voetbalfan en zit hij al klaar om alle wedstrijden van het EK voetbal op de voet te volgen? Geef hem dan een boek van Auke Kok voor Vaderdag! In 1974 ontrafelt Auke Kok de mythe van Oranjes onoverwinnelijkheid en schildert hij de soms ontluisterende taferelen rond Johan Cruijff en de zijnen op meeslepende wijze. In 1988 schreef hij een uitstekende reconstructie van de Europese Kampioenschappen van 1988. Een portret van de jaren tachtig, van de generatie voetballers die geschiedenis schreven door hun land het voetbalgoud te schenken.


Een vader als geen ander kind ooit had
Samengesteld door Victor Schiferli

Vaders, wat zouden we zonder ze moeten? Ze zijn er voor uren plezier, voor praktische hulp, voor wijze levenslessen, of juist als voorbeeld van hoe je later níet wil worden. De band met hun vader heeft menig dichter geïnspireerd tot het schrijven van misschien wel hun beste werk.

Voor de bloemlezing Een vader als geen ander kind ooit had verzamelde Victor Schiferli de meest rake, ontroerende en herkenbare gedichten.

Met gedichten van Ingmar Heytze, Judith Herzberg, Dean Bowen, Ester Naomi Perquin, Willem Wilmink, M. Vasalis en Rutger Kopland.


Voltreffer
Lee Child

Op klaarlichte dag worden in een Amerikaanse stad vijf mensen doodgeschoten. Al enkele uren na de zinloze slachting wordt James Barr gearresteerd. De bewijzen tegen deze ex-militair zijn een schoolvoorbeeld van effectief politiewerk. Maar Barr weigert te praten. Voor zijn advocaat en strafpleiter David Chapman heeft hij slechts één boodschap: ‘Ik wil Jack Reacher spreken.’


De wereld van gisteren
Stefan Zweig

Op 22 februari 1942 pleegde de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig samen met zijn vrouw zelfmoord in Brazilië. Deze in 1944 postuum verschenen autobiografie biedt een indrukwekkend beeld van het Europa en met name van het Oostenrijk van zijn tijd.

Hij schrijft over zijn kinderjaren, zijn studententijd, zijn reizen en ontmoetingen met invloedrijke intellectuelen, kunstenaars en schrijvers: Maxim Gorki, Albert Einstein, Gustav Mahler, Sigmund Freud en vele anderen.


De wandeling
Robert Walser

Een schrijver vlucht weg van het lege vel papier voor hem, naar buiten. Hij wandelt door een kleine stad en door bos en open veld, opmerkzaam op elk detail. Zo nu en dan ontmoet hij iemand, zoals een boekhandelaar, een belastinginspecteur, een dame, een zingend meisje en een reusachtige man genaamd Tomtsjak.

De wandeling wordt wel gezien als een allegorie op het scheppingsproces, waarin schrijven een middel is om aan het leven te ontsnappen.

Deze uitgave bevat ook het essay ‘Le Promeneur Solitaire’ van W.G. Sebald.


Stoner
John Williams

Een onwaarschijnlijk mooie roman over het weinig opzienbarende leven van een weinig opzienbarende man. William Stoner groeit op in een arme boerenfamilie, maar kiest voor een carrière als docent Engels. Zijn huwelijk met een vrouw uit een gegoede familie vervreemdt hem verder van zijn ouders, zijn carrière verloopt moeizaam en zijn vrouw en dochter keren zich tegen hem. Hij wijdt zijn leven aan de literatuur en liefde, faalt op beide fronten en sterft uiteindelijk in anonimiteit.


De geschiedenis van Suriname
Hans Buddingh’

De fascinatie van buitenstaanders voor Suriname is er altijd geweest. In dit beroemde standaardwerk, speciaal voor deze editie bijgewerkt en aangevuld, beschrijft Hans Buddingh’ op heldere en boeiende wijze vier eeuwen Surinaamse geschiedenis.

Dit verhaal biedt een volledig overzicht, van de oorspronkelijke indiaanse bewoners en de ontdekking door Europese kolonisten tot de dekolonisatie en het einde van het presidentschap van Desi Bouterse.