7x geschiedenisboeken voor de Maand van de geschiedenis!
Oktober is de maand van de geschiedenis! Ben je nog op zoek naar een fijn boek om te lezen deze maand? Wij hebben een heleboel mooie geschiedenistitels in ons fonds en we hebben een paar favorieten voor je op een rijtje gezet!
De geheime oorlog De Tweede Wereldoorlog is op vele fronten uitgevochten: op slagvelden, in het luchtruim en in en op het water. Maar van even vitaal belang was de strijd die ondergronds werd geleverd door inlichtingendiensten, spionnen, codebrekers, infiltranten en partizanen. In dit meesterlijke boek vertelt Max Hastings voor het eerst de geschiedenis van de wereldwijde geheime oorlog tussen alle strijdende partijen en de mensen die in die oorlog hun leven waagden.
Max Hastings
Danubia Eeuwenlang was Europa in handen van het eigenaardige Huis Habsburg, dat tot 1918 over grote delen van Centraal-Europa en Duitsland heerste en zich bemoeide met alles wat er in Europa gebeurde. ‘Danubia’ is de verzamelnaam van de landen en gebieden rondom de rivier de Donau, de thuisbasis van de Habsburgers. Op een zeer persoonlijke manier deelt Winder zijn kennis en verbazing en legt uit hoe de complexe geschiedenis van deze dynastie in elkaar zit.
Simon Winder
De langste nacht Sinds de bevrijding woont Emma Verweij in Rotterdam, in een straat die tijdens de oorlog een bastion van vriendschap en liefde is geworden. Nu, 96 jaar oud, bereidt zij zich voor op het einde van haar leven. In de laatste nachten herleeft zij haar gelukkige jaren, maar meer nog komt terug wat verdwenen leek. De oorlog spookt in haar door, ze verdwaalt in haar herinneringen en ondergaat opnieuw en heviger dan ooit het leven dat ze leefde en niet leefde. Het is alsof de dood haar wakker schudt.
Otto de Kat
Anna Boom In de zomer van 1942 stapt de tweeëntwintigjarige Anna Boom op de trein naar Boedapest. Ze wil weg, naar Géza, de veel oudere Hongaarse man op wie ze verliefd is, ook al is het oorlog en is haar Hongaar al jaren getrouwd. De reis markeert het begin van een uitzonderlijk leven. Dan begint het Russische beleg van Boedapest en wordt ze meegezogen in de maalstroom van de geschiedenis. Na de oorlog besluit Anna alles te vergeten en reist over de wereld. Nooit spreekt ze een woord over haar verleden in Boedapest. Totdat op een nacht de stilte onverwacht wordt verbroken. Een ware geschiedenis die leest als een roman.
Judith Koelemeijer
Tot de laatste man Zelfvernietiging door tot op het laatst te vechten, tot een bijna totale verwoesting en volledig vijandelijke bezetting, komt zelden voor. Toch is dit wat de Duitsers in 1945 deden. Waarom? Waren er alternatieven voor de Duitsers, burgers en soldaten, in de laatste fase van de oorlog? Waarom werd Hitler tot het einde door zijn officieren gehoorzaamd? Op deze en andere vragen geeft Ian Kershaw in zijn onovertroffen stijl antwoord.
Ian Kershaw
De wereld van gisteren Op 22 februari 1942 pleegde de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig samen met zijn vrouw zelfmoord in Brazilië. Deze in 1944 postuum verschenen autobiografie biedt een indrukwekkend beeld van het Europa en met name van het Oostenrijk van zijn tijd. Hij schrijft over zijn kinderjaren, zijn studententijd, zijn reizen en ontmoetingen met invloedrijke intellectuelen, kunstenaars en schrijvers: Maxim Gorki, Albert Einstein, Gustav Mahler, Sigmund Freud en vele anderen.
Stefan Zweig
1493 Van een volstrekt geïsoleerd werelddeel werd Amerika, na de ontdekking door Columbus, een continent dat in een mum van tijd verbinding had met alle uithoeken van de aarde. De ontdekkingsreizen zorgden voor contacten tussen ecosystemen en samenlevingen die miljoenen jaren van elkaar gescheiden waren geweest. Charles Mann beschrijft de belangrijkste biologische gebeurtenis sinds het uitsterven van de dinosauriërs op meeslepende wijze.
Charles C. Mann