7 boeken die je meenemen naar een andere tijd
Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen houden we de mooiste, belangrijkste en meest aangrijpende verhalen uit ons verleden in leven. Doe je ook mee? Wij tippen je 7 van onze mooiste geschiedenisboeken om deze maand te lezen.
Europeanen Rond 1900 werden in heel Europa dezelfde boeken gelezen, dezelfde opera’s opgevoerd en dezelfde muziekstukken gespeeld. Hoe heeft die culturele canon zich kunnen vormen? Historicus Orlando Figes laat zien dat belangrijke technologische en economische ontwikkelingen (trein, telegraaf, fotografie, vrije markt) de verborgen krachten achter de vorming van een gedeelde Europese cultuur zijn geweest.
Orlando Figes
Drie oorlogen De moord op Franz Ferdinand in Sarajevo leidde in 1914 tot de Eerste Wereldoorlog. De hele bestaande Europese orde werd ontwricht, zowel in politiek, economisch als cultureel opzicht. Duitsland leek de grote verliezer, maar al spoedig werd duidelijk dat de Duitse positie eerder versterkt dan verzwakt was. De Tweede Wereldoorlog brak uit en Duitsland faalde opnieuw, maar daarvoor was wel de militaire kracht van de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten nodig. Een conflict tussen de beide overwinnaars volgde: de Koude Oorlog. Het enorme drama dat op 28 juni 1914 begon, eindigde pas op 25 december 1991.
Maarten van Rossem
Gandhi: de legendarische jaren Dit is het tweede deel van een magistrale biografie, waarin Gandhi uitgroeit tot de leider van de onafhankelijkheidsbeweging in India en zich fel verzet tegen elke vorm van kastediscriminatie en vrouwenonderdrukking. De ‘halfnaakte fakir’, zoals Churchill hem minachtend noemde, trotseerde het Britse Rijk en vocht voor tolerantie, geweldloosheid en de waardigheid van ieder mens. Dit boek is gebaseerd op veel nieuw archiefmateriaal van en over Gandhi.
Ramachandra Guha
SPQR Het oude Rome is voor ons nog steeds een ijkpunt. Zijn veroveringen, uitvindingen, infrastructuur en politieke verwikkelingen houden ook de moderne mens nog bezig. In SPQR biedt Mary Beard een frisse kijk op de Romeinse geschiedenis. Ze onderzoekt niet alleen hoe Rome uitgroeide tot een wereldmacht, maar ook hoe de Romeinen zichzelf en hun wereld zagen, en waarom die kennis belangrijk is tot in onze eeuw. Deze gezaghebbende geschiedenis omspant duizend jaar en werpt een nieuw licht op de Romeinse beschaving.
Mary Beard
Koningin Victoria als huwelijksmakelaar Om de macht in Europa te behouden en te versterken, hoopte koningin Victoria al haar (klein)kinderen in dynastieke huwelijken te kunnen manoeuvreren. Maar ondanks al hun schijnbare gehoorzaamheid hadden haar nakomelingen zo hun eigen voorkeuren, gevoed door een sterke eigen wil en/of een romantisch hart. Deborah Cadbury neemt de lezer mee op een boeiende en verbluffende reis langs de meest glamoureuze en decadente paleizen van Rusland en Europa, schouwplaatsen van schandalen, politieke machinaties en familiaire spanningen.
Deborah Cadbury
De eerste kruistocht Peter Frankopan focust in De eerste kruistocht niet alleen op het westerse perspectief van de paus en de ridders, maar heeft ook oog voor de rol van Constantinopel en het Byzantijnse Rijk. Zo stuit hij op belangrijke kwesties die nog niet eerder zijn behandeld. Waarom duurde het tot 1096 voordat Europa Jeruzalem wilde bevrijden, terwijl de stad al 500 jaar in moslimhanden was? Waarom was er überhaupt een Eerste Kruistocht? Frankopan schetst een boeiend en opvallend origineel beeld dat de visie op de Eerste Kruistocht volledig zal veranderen.
Peter Frankopan
De afdaling in de hel Op overtuigende wijze laat Ian Kershaw zien dat vier ontwikkelingen samen een catastrofale uitwerking hadden op Europa in de eerste helft van de twintigste eeuw. In hun meest extreme vorm kwamen ze voor in Duitsland, dat ondanks de nederlaag van 1918 nog altijd groot en machtig genoeg was om de vrede in gevaar te brengen. Vier factoren, plus de wil van één man, leidden ertoe dat Europa zichzelf bijna vernietigde, waarna het fundament werd gelegd voor een verbazingwekkend herstel.
Ian Kershaw