NIEUWS

7x tips voor de Boekenweek

Vandaag begint de Boekenweek! De 86ste editie heeft als thema Tweestrijd: innerlijk conflict, verscheurdheid ligt aan de basis van de menselijke natuur. Het hart volgt niet altijd de rede, de onderbuik ondermijnt nogal eens het gezonde verstand en in de literatuur, in boeken, krijgt die tweestrijd bij uitstek vorm. Wij hebben de mooiste Rainbows met dit thema voor je op een rijtje gezet!


The hate u give
Angie Thomas

Starr Carter woont in een armoedige, zwarte buurt, maar gaat naar een dure witte school. De balans die Starr tussen deze werelden heeft gevonden, wordt overhoop gehaald als haar beste vriend Khalil voor haar ogen wordt doodgeschoten door een politieagent, onschuldig. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid, overleven in de twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.


Overtuiging
Jane Austen

In Overtuiging komt Anne Elliot na zeven jaar haar vroegere verloofde Wentworth weer tegen. Onder druk van familie en vrienden heeft ze destijds met hem gebroken. Inmiddels hebben ze beiden een relatie met een ander, maar de liefde blijkt nog even sterk te zijn. Zo sterk dat kapitein Wentworth Anne een huwelijksaanzoek doet. Voordat ze elkaar echter in de armen kunnen sluiten zullen ze hun eigen overtuigingen, en die van iedereen om hen heen, overboord gooien. Overtuiging van Jane Austen is een klassieke en vertederende roman over liefde binnen de Engelse middenklasse.


Jeruzalem
Simon Sebag Montefiore

Jeruzalem is het centrum van de wereld, de hoofdstad van drie religies, de prijs van vele veroveraars en het strijdtoneel van
botsende beschavingen. Simon Sebag Montefiore, de alom bejubelde historicus, schreef een grootste geschiedenis van deze eeuwige stad. Een stad die zo vaak in wisselende handen geweest is dat dit standaardwerk ook een geschiedenis is van het woelige Midden-Oosten, van het verre verleden tot het heden.


Mevrouw Dalloway
Virginia Woolf

Virginia Woolf legt in Mevrouw Dalloway de nadruk op de gedachten en gevoelens van de personages, die vaak in strijd zijn met de omstandigheden waarin ze zich daadwerkelijk bevinden.

Op een mooie zomerochtend gaat Clarissa Dalloway de deur uit om bloemen te kopen. Ze is bezig met de laatste voorbereidingen voor het feest dat ze die avond gaat geven. Terwijl ze door Londen loopt overdenkt ze haar leven. Elders in London wordt Septimus Smith, zwaar getraumatiseerd teruggekeerd uit de Eerste Wereldoorlog, geplaagd door hallucinaties. Hun levens kruisen elkaar op verrassende wijze.


Anna Karenina
Leo Tolstoj

Anna, een mooie, intelligente en lieve vrouw, zit gevangen in een huwelijk met de twintig jaar oudere Aleksej Karenin als ze verliefd wordt op de jonge officier graaf Vronski. Ze moet kiezen tussen de liefde die zie voor hem voelt en haar vertrouwde leven met haar gezin. Dat Anna Karenina moeiteloos ‘de beste roman ooit’ genoemd kan worden, zullen velen beamen, maar het is vooral ook opvallend tijdloos.

 


De dagboeken 1950-1962
Sylvia Plath

Sylvia Plath worstelde haar hele leven met een innerlijk conflict. Sinds haar zelfverkozen dood is er veel over haar geschreven en gezegd, vooral over Plaths huwelijk met dichter Ted Hughes en over de laatste maanden van haar leven. Haar dagboeken tonen de gretige tiener die haar seksualiteit ontdekt en de serieuze studente die, ondergedompeld in een wild liefdesleven, worstelt om de hoogste cijfers te halen. Ze beschrijven een definiërend jaar in Cambridge, waar Plath Ted Hughes ontmoet, en hun huwelijk enkele maanden later. In 1962 loopt het huwelijk op de klippen, en doet de fatale wanhoop haar intrede.


Verstand en gevoel
Jane Austen

Een strijd tussen het verstand en het gevoel. ‘Wie trouwt met wie?’ is de vraag waar alles om draait in dit beroemde boek van Jane Austen. De verstandige Elinor Dashwood kijkt vol argwaan toe hoe haar gevoelige zusje Marianne zich het hoofd op hol laat brengen door de in haar ogen ongeschikte John Willoughby. Kan haar zusje niet eens wat verstandiger zijn? Ondertussen vraagt ze zich af of ze zelf ooit de ware liefde zal vinden. Een heerlijk en tijdloos boek.