NIEUWS

6x goede voornemens uit boeken

Heb jij je goede voornemens voor dit nieuwe jaar al gemaakt, of heb je nog wat inspiratie nodig? Wij zetten 6 goede voornemens voor je op een rijtje die je kunt vinden in boeken!

Wees een gelukkiger mens

 

We willen allemaal graag gelukkig zijn. Maar wat is geluk eigenlijk, en hoe ontstaat het? In The happy brain duikt neurowetenschapper en stand-upcomedian Dean Burnett diep in de innerlijke werking van ons brein om zo enkele fundamentele vragen over geluk te beantwoorden. In zijn onderzoek naar deze vragen ontrafelt Burnett onze complexe levens en laat hij de vaak verrassende waarheid zien. Word je gelukkig als je thuis bent (spoileralert: ja, soort van…) en wat doen seks, vriendschap, rijkdom, lachen en succes met onze hersenen?

Accepteer de imperfecties

 

Hoe graag we het ook zouden willen, we zijn niet perfect en het leven loop nooit precies zoals we willen. Dus stop met streven naar perfectie! In Mijn (niet zo) perfecte leven volgen we Katie, die er genoeg van heeft om een nobody te zijn. Daarom gaat ze werken bij een trendy reclamebureau in Londen. Haar baas is een helse verschrikking en lijkt het perfecte leven te hebben, maar daar kan Katie wel tegen. Tot ze totaal onverwacht wordt ontslagen. Met al haar dromen in duigen gaat ze terug naar Somerset, waar haar vader een luxe biocamping is begonnen. En wie is een van de eerste gasten? Katie zweert wraak.

Besteed meer aandacht aan het klimaat

 

Het klimaat wordt een steeds belangrijker onderwerp. Rond het jaar 2050 zal de wereldbevolking de tien miljard bereiken. Kan onze planeet dit wel aan? In wat voor wereld leven we dan? De mensen die zich met deze vraagstukken bezighouden, behoren tot twee elkaar fel bestrijdende groepen – Tovenaars en Profeten noemt Mann ze. De Profeten zijn volgelingen van William Vogt, een van de grondleggers van de milieubeweging. ‘Bespaar!’ was zijn steeds herhaalde antwoord. De Tovenaars volgen Norman Borlaug, grondlegger van de massaproductie van gewassen. ‘Vernieuw!’ was juist zijn strijdkreet. Op toonaangevende wijze voorziet Mann deze twee standpunten van een historische context en weegt hij de mogelijkheden.

Ga vaker naar buiten voor een wandeling

 

Door corona werd wandelen een megapopulaire hobby. Het ontspant, is gezond en brengt je langs de mooiste plekjes van ons land. De verhalen en fragmenten in Hier loop ik dan vormen een inspirerende, kronkelende voettocht door het Nederlandse landschap. Dankzij hun creativiteit laten wandelende schrijvers blijvende voetsporen achter in het landschap. Zo herinnert de Zuid-Veluwe op tal van plaatsen aan het werk van Jan Siebelink en is Amsterdam onlosmakelijk verbonden met Simon Carmiggelt en Theo Thijssen. Voor lezende wandelaars is het een beloning om onderweg een rustig plekje te zoeken langs het pad en dit boek uit de rugzak te halen. Wie leest, wandelt immers dubbel!

 

 

Zet je in voor ongelijkheid

 

Er is helaas nog veel ongelijkheid in de wereld, iets waar de Black Lives Matter beweging een einde aan wil maken door aandacht te vragen voor de problemen waar Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten nog elke dag mee worstelen. Ook Angie Thomas doet dat in haar boeken. In bestseller The hate u give wordt de balans die Starr tussen haar twee werelden heeft gevonden, overhoop gehaald als haar beste vriend Khalil voor haar ogen wordt doodgeschoten door een politieagent, onschuldig. Daarnaast is er Niet te stoppen, over de zestienjarige Bri die een van de grootste rappers ter wereld wil worden. En ze heeft wat te bewijzen, aangezien haar overleden vader een echte raplegende is. Angie Thomas is een van de meest invloedrijke schrijvers van deze generatie.

 

Hou van wie je bent en hoe je eruitziet.

 

De weg naar zelfacceptatie is niet altijd even makkelijk. Zo ook voor Tatjana Almuli. Zij is al haar hele leven dik en krijgt dus al zo lang ze zich kan herinneren ongevraagd commentaar op haar lijf. Naaste familie, wildvreemden, specialisten: iedereen vindt het nodig haar te vertellen dat dik zijn iets slechts is en dat ze daar zo snel mogelijk iets aan moet doen. Wanneer ze eenderde van haar lichaamsgewicht verliest ervaart ze voor het eerst de privileges die bij slank zijn horen. Toch neemt het ongevraagde commentaar alleen maar toe – al helemaal als ze weer begint aan te komen. In dit boek doet ze openhartig verslag van het leven als dikke vrouw in een land waar dun zijn de norm is. Een must-read voor elke tiener!