NIEUWS

6x de mooiste geschiedenisboeken

Het is nog even de Maand van de Geschiedenis en dat willen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan! Wij hebben een heleboel mooie geschiedenistitels in ons fonds en we hebben daarvan een paar van onze favorieten voor je op een rijtje gezet. Heel moeilijk kiezen, maar hier komen ze:


Tot de laatste man
Ian Kershaw

Zelfvernietiging door tot op het laatst te vechten, tot een bijna totale verwoesting en volledig vijandelijke bezetting, komt zelden voor. Toch is dit wat de Duitsers in 1945 deden. Waarom? Waren er alternatieven voor de Duitsers, burgers en soldaten, in de laatste fase van de oorlog? Waarom werd Hitler tot het einde door zijn officieren gehoorzaamd? Op deze en andere vragen geeft Ian Kershaw in zijn onovertroffen stijl antwoord.


De wereld van gisteren
Stefan Zweig

Op 22 februari 1942 pleegde de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig samen met zijn vrouw zelfmoord in Brazilië. Deze in 1944 postuum verschenen autobiografie biedt een indrukwekkend beeld van het Europa en met name van het Oostenrijk van zijn tijd.

Hij schrijft over zijn kinderjaren, zijn studententijd, zijn reizen en ontmoetingen met invloedrijke intellectuelen, kunstenaars en schrijvers: Maxim Gorki, Albert Einstein, Gustav Mahler, Sigmund Freud en vele anderen.


Tragedie van een volk
Orlando Figes

Dit is het eerste alomvattende werk over de Russische Revolutie in één boek. Een klassieker, zowel in de hoedanigheid van literair meesterwerk als van historisch standaardwerk.

Orlando Figes hanteert op briljante wijze een individueel perspectief, ontleend aan de privé- verslagen van verscheidene figuren, wier tragische persoonlijke belevenissen met het algemene verhaal zijn verweven. Hij laat ons de Revolutie begrijpen als een menselijk samenspel van gebeurtenissen.

Een monument van geschiedschrijving, dat al vele lezers in het hart heeft geraakt.


De geschiedenis van Suriname
Hans Buddingh’

De fascinatie van buitenstaanders voor Suriname is er altijd geweest. In dit beroemde standaardwerk, speciaal voor deze editie bijgewerkt en aangevuld, beschrijft Hans Buddingh’ op heldere en boeiende wijze vier eeuwen Surinaamse geschiedenis.

Dit verhaal biedt een volledig overzicht, van de oorspronkelijke indiaanse bewoners en de ontdekking door Europese kolonisten tot de dekolonisatie met de opkomst van de drugsbaronnen en Desi Bouterse.


1493
Charles C. Mann

Van een volstrekt geïsoleerd werelddeel werd Amerika, na de ontdekking door Columbus, een continent dat in een mum van tijd verbinding had met alle uithoeken van de aarde. De ontdekkingsreizen zorgden voor contacten tussen ecosystemen en samenlevingen die miljoenen jaren van elkaar gescheiden waren geweest. Charles Mann beschrijft de belangrijkste biologische gebeurtenis sinds het uitsterven van de dinosauriërs op meeslepende wijze.