NIEUWS

6x de beste boekenweek Rainbows

De boekenweek gaat bijna van start, met dit jaar als thema ‘de moeder, de vrouw.’ Wij tippen je hieronder 6 Rainbows waarin thema’s als vrouw-zijn, vrouwelijkheid en moederschap centraal staan. 

How to be a woman 
Caitlin Moran

Vrouwen hebben het nog nooit zo goed gehad. Ze mogen stemmen, hebben de pil en sinds 1727 worden ze niet meer als heksen verbrand. Maar een paar vragen blijven knagen. Waarom worden we geacht brazilians te hebben? Moet je botox gebruiken? Haten mannen ons stiekem? Op een geestige en no-nonsense manier schrijft Moran over thema’s waar iedere vrouw op een bepaalde manier mee te maken krijgt; van de abortuspil, naar online shoppen, twijfels over het moederschap, de liefde en werk. Door velen benoemt tot hét boek voor de nieuwe stroming feministen!

 

 

Oriana, een vrouw
Cristina de Stefano 

Oriana Fallaci was haar tijd ver vooruit: in de jaren 50/60 was de journalistiek in Italië vooral een ‘mannenvak’. Toch groeide Fallaci binnen de kortste tijd uit tot een beroemde oorlogscorrespondent, romancier en politieke interviewer en verbrak de grenzen voor vrouwen in haar vakgebied. Ze vocht voor haar onafhankelijkheid en streed voor vrouwenrechten. In haar boek Brief aan een nooit geboren kind (1975) schrijft ze bijvoorbeeld op een taboedoorbrekende manier over abortus en (alleenstaand) moederschap. Aanrader als je van biografieën houdt!

 

 

De vrouw die een jaar in bed ging liggen
Sue Townsend

Wat gebeurt er als een ogenschijnlijke perfecte echtgenote en moeder plotseling stopt met koken, wassen, moederen en gewoon in bed gaat liggen? Sue Townsend schreef hier een geestige en rake roman over die het moderne gezinsleven totaal ontkracht. ‘Terwijl zij daar lekker ligt, sjees jij door de pagina’s heen, een heerlijk boek,’ schreef Marie Claire en daar sluiten we ons helemaal bij aan!

 

 

 

Godinnen in elke vrouw 
Jean Shinoda Bolen

Dit boek wordt ook wel de nieuwe psychologie van de vrouw genoemd. Op basis van Jungs archetypen en de kleurrijke vrouwbeelden uit de klassieke mythologie laat Jean Shinoda Bolen (een bekend psychiater) een psychologie zien; de onafhankelijke Artemis, de sensuele Aphrodite of de spirituele Hestia. In welke godin herken jij je? Boeiend, inspirerend en leerzaam boek! Voor iedere vrouw.

 

 

 

Magdalena 
Maarten ’t Hart

Nadat zijn moeder in 2012 is overleden, bundelt Maarten ’t Hart al zijn herinneringen aan zijn moeder en beschrijft ze in dit boek. In Magdalena onderzoekt de auteur onder andere de  onwrikbare, rotsvaste zekerheid des geloofs van zijn moeder en schrijft op een knap gedetailleerde manier over hun band. Zoals de Volkskrant kopte: ‘Hartstochtelijke moederliefde…mooi en kwetsbaar.’

 

Nora
Colm Tóibín

Nora Webster is pas weduwe geworden. Haar leven gaat door, maar onder alles zit rouw. Niet alleen heeft ze in haar eentje de zorg voor haar vier kinderen, ze moet ook weer gaan werken. Tegen de achtergrond van het conservatieve, katholieke Ierland met zijn strenge sociale controle weet ze zich door middel van vriendschappen en muziek toch te ontworstelen aan de benauwenis van haar leven. Een boek over verlies, de schoonheid van het alledaagse en de menselijke veerkracht.