NIEUWS

5x de mooiste Rainbow dichtbundels (+ een sneak peek!)

Het is weer poëzieweek en wij hebben natuurlijk een heleboel mooie dichtbundels uitgegeven. Onlangs zijn we zelfs gestart met een hele nieuwe serie Rainbow Poëzie, als opvolger van de succesvolle reeks Rainbow Essentials. De mooiste Nederlandse poëzie in prachtige gebonden uitgaven. Speciaal voor deze week hebben we de mooiste dichtbundels voor je op een rijtje gezet. Lees ook zeker tot het einde, want daar wacht je een sneak peek van onze nieuwste bundel!


Geluk is gevaarlijk
Rutger Kopland

‘Misschien is dichten woorden vinden voor wat er niet was, voordat die woorden er waren.’

Rutger Kopland debuteerde als dichter in 1966 met de bundel Onder het vee. Zijn laatste bundel, Toen ik dit zag, publiceerde hij in 2008. In de tussentijd is hij uitgegroeid tot een geliefd dichter met een groot publiek. Deze bloemlezing van Rutger Kopland is een unieke keuze uit zijn poëzie, die een compleet beeld geeft van zijn oeuvre.


Langs brede rivieren
Samengesteld door Wim Huijser

Nederlanders zijn dol op hun rivieren én op gedichten die over het landschap gaan. Maar hoe veel gedichten er over de Nederlandse rivieren geschreven zijn, merkte bloemlezer Wim Huijser pas echt toen hij deze bundel ging samenstellen om de mooiste te verzamelen. 190 gedichten zijn uiteindelijk opgenomen, in een overzichtelijke thematische indeling.

 

Met gedichten van onder andere Ida Gerhardt, Toon Tellegen, Anna Enquist, Hagar Peeters, Jan Terlouw, Gerrit Komrij, Rutger Kopland, M. Vasalis, Martin Reints, Remco Campert en Willem van Toorn.


Een geluk bij een ongeluk
C. Buddingh’

C. (Kees) Buddingh’ mag gerekend worden tot de populairste dichters van zijn generatie. Zijn stem riep bij voorbaat al een glimlach op terwijl in zijn poëzie ernst en melancholie steeds vaker de boventoon voerden. Met zijn ‘gorgelrijmen’ verwierf hij al in de jaren veertig en vijftig zijn eerste bekendheid; ‘De blauwbilgorgel’ is zelfs klassiek geworden. Bovendien was hij het die het alledaagse taalgebruik in de poëzie introduceerde en deze onder een groot publiek bekendheid gaf.

Buddingh’ bleek niet alleen de ‘dichter van het moment’; een groot deel van zijn teksten behoort ook nu nog tot de literaire canon. Zijn gorgelrijmen, maar ook het elastiekje dat eerst leek op een schaartje en vervolgens op het brilletje van Bernlef.

Voor deze uitgave verzamelde biograaf Wim Huijser zijn mooiste en meest bijzondere gedichten.


Zie je ik wou graag zijn jou
Herman Gorter

Herman Gorter was een van de meest geliefde en vernieuwende dichters uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis. Velen zullen zich bijvoorbeeld ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’ herinneren, de beginregels van zijn grote epos Mei.

Gorter schreef veel over verlangen en liefde, en over de natuur. Hij wou het allerliefst één zijn met wat hij waarnam. Zijn inspiratie vond hij in de natuur, een tijdlang ook in de filosofie, en in de tweede helft van zijn leven leken de antwoorden die hij zocht in het socialisme te liggen. Maar de meest constante verzachting en verlichting vond Gorter bij de vrouwen van wie hij hield. Zijn liefde voor hen is door deze bloemlezing als vanzelf de rode draad geworden. Joni Zwart selecteerde voor deze uitgave zijn mooiste gedichten.


Doen en laten
Judith Herzberg

Judith Herzberg is een van de meest geprezen en gelezen dichters. Het kleine toeval, de verwondering over het vanzelfsprekende en de twijfel aan de zichtbare werkelijkheid spelen in haar gedichten een belangrijke rol, waarbij haar onopgesmukte taalgebruik soepel en verfrissend is. Doen en laten bevat een bloemlezing van de mooiste gedichten en liedjes uit haar bundels.

 

Sneak peek!


Kus of ik zoen

Op 14 februari, Valentijnsdag, verschijnt onze nieuwste dichtbundel Kus of ik zoen. Een bundel vol met bekende, mooie, hartverscheurende, heel voorzichtige, eerste en ook laatste, jonge en oude zoenen uit de Nederlandstalige poëzie.

 

De kus is een bijzondere uiting. Hij kan alle mogelijke vormen aannemen en bij allerlei gelegenheden worden gegeven of ontvangen. Het is dan ook niet vreemd dat hij dichters al eeuwenlang inspireert tot het schrijven van hun allerbeste poëzie.

 

Je zoenen zijn zoeter dan

zoeter dan honing en ik vind

je mooier en liever, liever en

aardiger nog dan de koning.

–  Judith Herzberg

 

Lees dit dan als een lang verwachte brief,

en wees gerust, en vrees niet de gedachte

dat U door deze woorden werd gekust:

Ik heb je zo lief.

–  Leo Vroman

 

Met gedichten van onder anderen Judith Herzberg, Bart Moeyaert, Hagar Peeters, Rutger Kopland, Remco Campert, Fritzi Harmsen van Beek en Eva Gerlach.