NIEUWS

4x nieuwe Rainbow romans

Het is september en dat betekent dat we langzaamaan richting het najaar gaan. En laat herfst nou ons favoriete seizoen zijn om een goede roman te lezen. Wij tippen je 4x de mooiste, beste  Rainbow romans die je gelezen móet hebben dit najaar.

Kamer 
Emma Donoghue 

Metro noemde Kamer ‘een mokerslag in boekvorm’ en daar zijn wij het helemaal mee eens; deze roman kruipt onder je huid en laat je niet snel los. Maak kennis met de vijfjarige Jack, zijn moeder Mam en de Kamer waarin zij met zijn tweeën leven. Soms komt Ouwe Nick ’s nachts langs, dan moet Jack in de kast en kraakt het bed. Op een dag vertelt Mam aan Jack dat er buiten de Kamer een echte wereld is, een wereld waarmee Jack na hun ontspanning kennis kan maken. Deze beklemmende en fascinerende roman werd eerder verfilmd als Room en won talloze belangrijke filmprijzen waaronder een Oscar.

Het eerste weekend
Bernhard Schlink 

Het eerste weekend is een strak gecomponeerde, psychologische roman die leest als een trein. Na 20 jaar gevangenisstraf komt RAF-terrorist Jörg vrij. Zijn eerste weekend brengt hij door met een tiental oude vrienden in een groot landhuis. Ooit deelde deze groep dezelfde idealen, maar hun meningen over terrorisme, vrijheid en verraad lopen nu sterk uit elkaar. En wat heeft Jörg zelf overgehouden aan de tijd van geweld? Schlink wordt door critici een van de grootste literaire talenten van Duitsland genoemd en met dit boek maakt hij deze benaming meer dan waard.

Russisch blauw 
Rascha Peper 

Opzij over Russisch blauw: ‘Dit is een gave, zeer overtuigende roman waarin fantasie en werkelijkheid geraffineerd zijn vervlochten met elkaar.’ Een jonge historicus raakt gefascineerd door de laatste Russische tsarenfamilie, de Romanovs, tot die fascinatie zo beklemmend wordt dat hij rigoureus alle boeken over het onderwerp de deur uit doet. Wanneer hem een paar jaar later wordt gevraagd een stuk over de Romanovs te schrijven, doet hij een adembenemende ontdekking die zijn lang gekoesterde gevoel van verwantschap met de tsarenfamilie niet alleen nieuw leven in blaast, maar opstuwt tot euforische hoogte.

Dertig dagen
Annelies Verbeke

Verbeke won met dit boek de F. Bordewijkprijs, NRC Boekenwedstrijd en de Opzij Literatuurprijs. De Standaard noemde Dertig dagen ‘Een moedig, inspirerend en aangrijpend boek’. Alphonse is huisschilder en zijn kalme bestaan op het Vlaamse platteland bevalt hem na de jaren die hij als muzikant doorbracht in Brussel. Hij is zowel innemend als ondoorgrondelijk, zijn eigen vriendin Kat krijgt nauwelijks vat op hem, maar wildvreemden storten graag hun hart bij hem uit en dichten hem een zekere wijsheid toe.