NIEUWS

3x waarom Nederlandse kinderen het gelukkigst zijn.

Onlangs werd het door Unicef weer vastgesteld, Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst. Blijkbaar doen we iets heel erg goed, maar wat? Auteurs Michele Hutchison en Rina Mae Acosta, afkomstig uit de Verenigde Staten en Engeland, trouwden beiden met een Nederlander en voeden hier hun kinderen op. Door de ogen van een buitenlander observeren ze in het boek De gelukkigste kinderen van de wereld de Nederlandse manier van opvoeden. Wij lichten alvast een tipje van de sluier op en geven je 3 redenen waarom Nederlandse kinderen volgens hen zo gelukkig zijn.

1. Op vakantie met pindakaas en aardappels in de achterbak

Voor Nederlanders is met vakantie gaan een integraal deel van het leven. Driemaal per jaar is de norm voor een modaal Nederlands gezin, vaak drie of vier weken achter elkaar – onvoorstelbaar in Groot-Brittannië en al helemaal voor werkende ouders in de VS. Als de schoolvakanties beginnen, gaan Nederlanders massaal de snelweg op met hun achterbak vol Heineken-bier, Old Amsterdam-kaas, brood, hagelslag, aardappels, worst en pindakaas. Het is goed om wat luxe spullen bij de hand te hebben, en het bespaart ook nog geld. Voor de zekerheid nemen ze zelfs hun favoriete merk toiletpapier mee. Nederlanders zijn nu eenmaal spaarzaam. Maar kamperen gaat niet alleen om geld besparen: het is ook een manier om er even tussenuit te gaan en dichter bij de natuur te zijn, met het hele gezin. Op de camping kunnen kinderen vrij ronddwalen in een ontspannen omgeving. Hier mogen kinderen gewoon kind zijn en niemand is bang dat andere mensen zich eraan storen.

2. Buiten spelen in weer en wind

Het hoort bij het Nederlandse karakter om in alle weertypen naar buiten te gaan. Als het nat is, dragen de Nederlanders regenjacks. Als ze nette kleren dragen, leren ze fietsen met een paraplu in de hand. ‘Slecht weer bestaat niet, je hebt alleen slechte kleding,’ zeggen Nederlandse ouders, onverstoorbaar, gehard en overal op voorbereid. Van kinderen wordt hetzelfde verwacht. Nederlanders vinden dat kinderen elke dag even naar buiten moeten om rond te rennen en de vrijheid moeten krijgen om rond te zwerven, zelfs als dat betekent dat ze misschien weleens vallen en zich pijn doen. Als ouder heb je niet de taak om ze constant te vermaken; kinderen moeten zelf manieren vinden om zich bezig te houden en hun eigen vermaak uitvinden: dat stimuleert hun creativiteit en vindingrijkheid. Zonder toezicht buiten spelen is een overgangsrite waar ze onafhankelijk en flink van worden.

3. Het komt allemaal door de hagelslag

Wie zou er nou niet gelukkig zijn als ze elke ochtend als eerste chocolade kregen? Hagelslag vormt door heel Nederland het hart van de ontbijttafel, al is de dag beginnen met zo’n suikerkick misschien niet het beste idee. Maar kinderen in andere landen eten ook dingen vol suiker, vaak in de vorm van ontbijtgranen. Het geluk komt eerder door het feit dat Nederlanders met het hele gezin eten. Samen rond de tafel gaan zitten om te eten aan het begin van de school- en werkdag is een routine die het fundament vormt van het Nederlandse gezinsleven. Het ontbijt in Amerikaanse en Britse gezinnen is een maaltijd die vaak wordt overgeslagen in de haast om op tijd de deur uit te kunnen. De Nederlanders zijn voorstanders van het ontbijt en lijken er gelukkiger en gezonder door. Maar het gaat er vooral om dat ze het net zo belangrijk vinden samen de dag te beginnen aan de ontbijttafel, een rustgevend gebeuren dat het hele gezin samenbrengt.

Herkenbaar? Bestel hier het boek om verder te lezen.