Boekcover Het leven van Arsenjev

Ivan A. Boenin
Het leven van Arsenjev
ISBN: 9789041711601

Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
Uitgeverij Van Oorschot, Amsterdam


Rainbow Pocketboek nr: 1152
Prijs: € 9

De europrijzen gelden voor de Nederlandse markt.

Het boek
In deze sterk autobiografische roman wordt de sfeer van Rusland van vóór de revolutie opgeroepen. Hoofdpersoon Aleksej Arsenjev vertelt over zijn jeugd op het platteland, zijn schooljaren in de stad, het opkomen van de revolutionaire beweging en zijn groei naar volwassenheid. De eerste vier hoofdstukken verschenen in 1929, het vijfde en laatste hoofdstuk verscheen afzonderlijk in 1933. Ivan Boenin was in 1933 de eerste Russische schrijver die de Nobelprijs voor de Literatuur won.

De pers
‘Het leven van Arsenjev is een poging te redden wat er te redden valt, een ontwapenende reeks indrukken, beelden, geuren en geluiden.’ de Volkskrant

De auteur
Ivan Alexejevitsj Boenin (1870 - 1953) publiceerde zijn eerste verhalenbundel in 1892 en woonde vanaf 1922 in Parijs. Omdat hij behalve de Russische revolutie ook beide wereldoorlogen overleefde en tot op hoge leeftijd is blijven schrijven, wordt hij in literair-historisch opzicht gezien als de overgangsfiguur bij uitstek: van het oude, feodale Rusland naar de moderne tijd.

Thema