Boekcover Taalgids voor Opperland

Hugo Brandt Corstius
Taalgids voor Opperland
ISBN: 9789041711526

Oorspronkelijke Nederlandse uitgave:
E.M. Querido's Uitgeverij, Amsterdam


Rainbow Pocketboek nr: 1148
Prijs: € 10

De europrijzen gelden voor de Nederlandse markt.

Het boek
Een taal is pas een taal als er ook een land bij hoort. Bij Opperlans hoort dus een Opperland, waarvan iedere lezer van dit boek ereburger is. Opperland is een Nederland vol wonderwoorden. Waar niet met het abc geschreven wordt, maar met het hbc, de initialen van de stichter van dit land, Hugo Brandt Corstius.
In Opperland is een Nederlander geen hoogvlieger, geldt de Wet van wat en wit, zijn kwamkwammers oude komkommers en vrouwelijke sprinkhanen heten er sprinkkippen. Er leeft een vlo-ekster, graanoogsten veranderen er in orang-oetans en hangoren zijn Hongaren.

Hugo Brandt Corstius leerde ons anders kijken naar taal en naar onze taal in het bijzonder. De regels van het Opperlans worden geregeerd door de behoefte iets moois te vertonen. Er zijn dus geen regels. Behalve de regel: Plezier ermee!

De pers
geen gegevens beschikbaar

De auteur
Hugo Brandt Corstius (1935-2014) was veel: wis- en taalkundige, bijzonder productief columnist, maar ook recensent en wetenschapspopularisator. Vanwege zijn scherpe en botte pen werd hij zowel bewonderd als gevreesd, en zelfs gehaat. Hij gaf colleges in Amsterdam en Parijs, en schreef voor onder meer Vrij Nederland, de Volkskrant, NRC Handelsblad en Hollands Maandblad. Brandt Corstius gebruikte tientallen pseudoniemen, waarvan Piet Grijs, Stoker en Maaike Helder een paar bekende zijn. Als Battus maakte hij het boek Opperlandse taal- & letterkunde, dat in 1981 verscheen en werd bekroond met de Multatuliprijs. In 1984 weigerde het kabinet hem de PC Hooftprijs, toen nog een staatsprijs, toe te kennen omdat hij 'het kwetsen tot instrument gemaakt had'. Een van de rellen uit zijn leven. De prijs werd ondergebracht bij een onafhankelijke stichting en in 1987 ontving Brandt Corstius hem alsnog. Met het verzamelen en verzinnen van wonderwoorden en ander 'Nederlands met vakantie' ging hij gestaag door, wat in 2002 leidde tot het met ontzag en bewondering verwelkomde dikke Opperlans! Taal- & letterkunde. Dat werd In in 2007 nog aangevuld met het Opperlans woordenboek.

Liesbeth Koenen (1958) is taalkundige, freelance journalist voor onder meer NRC Handelsblad en de Telegraaf, en boekenschrijfster. Ze is bezig aan een biografie over Hugo Brandt Corstius, bij wie ze ooit studeerde en die ze in de tijd dat hij zich nooit liet interviewen toch interviewde. Dat valt terug te lezen in haar e-book Het vermogen te Verlangen (9 letters), gesprekken over taal en het menselijk brein, dat 50 (+ 1) interviews telt. Een paar andere titels: Hoe mijn vader zijn woorden terugvond en Gebarentaal, de taal van doven in Nederland (prijs voor het beste populair-wetenschappelijk boek, tegenwoordige Eurekaprijs). Www.liesbethkoenen.nl

Thema